Wethouder Laudy hielp de heren van Stedelijk beheer een handje om het kanon precies recht op het affuit te krijgen. (Foto's/video: Chris de Waard).

Morspoort heeft zijn kanon terug

Vanmorgen hebben medewerkers van de afdeling Stedelijk Beheer van de gemeente Leiden met hulp van wethouder Laudy het kanon met onderstel (affuit) teruggeplaatst bij de Morspoort. Het affuit van het kanon was in zo’n slechte staat dat het in september is weggehaald. Stedelijk Beheer heeft in eigen beheer een nieuw onderstel vervaardigd van azobe hout. Door het toepassen van deze zeer harde houtsoort, kan het nieuwe affuit het kanon weer tientallen jaren dragen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/149653186″ params=”auto_play=false&hide_related=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Audiofragment: Projectleider Jan van Rijn en wethouder Laudy vertellen over het teruggeplaatste kanon.

Het uit 1820 daterende scheepskanon komt van oorsprong niet uit Leiden. Het is in de jaren 80 bij baggerwerkzaamheden gevonden in Oostvoorne. Leiden kocht er zes en die staat verspreid door de stad, onder meer bij de Zijlpoort en op de plek van de voormalige Doelenkazerne. Elk kanon met onderstel weegt 7000 kilo.

Kanon en affuit staan weer op zijn plaats: Voor de Morspoort.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×