Cultuur071 over ontwikkeling en beweging

Vandaag, tijdens de uitzending van Cultuur071 waar de Leidse beeldhouwer Koen de Vries studiogast was, viel me op hoe vaak ‘ontwikkeling’ aan de orde kwam. Allereerst natuurlijk van Koen de Vries. Hoe hij als Edammer geboren werd en via Kampen (kunstacademie aldaar) in Leiden aan atelierruimte kwam

En hoe hij van fotografie uitkwam op het beeldhouwen van portretten in beweging. Zijn portretten zijn nooit af, omdat degenen die er model voor staan, ook in voortdurende verandering zijn.

Audiofragment: Luister hier de volledige uitzending terug

Die voortdurende verandering nam ik bijvoorbeeld waar in de maker van de Sunshine Show, Esther Scheldwacht. Zij is actrice en haar solo is een van de tips voor komend theaterseizoen, waarvoor je sinds 16 mei online kunt boeken. Volgend jaar regisseert ze Stefan de Walle die de solo ‘Op een mooie Pinksterdag’. Voor nog heel veel mooie voorstellingen, zie www.stadspodia.nl

One Hot Minute (met een lopende band van 10 meter lang) is de nieuwste voorstelling van Touki Delphine. Daarover kwam John van Oostrum, acteur en muzikant – ook van de Veenfabriek – in de studio vertellen. Dat stuk wordt vanavond tijdens de opening van Signatures, Cultuurweken Leiden om 19.00 uur op het Rapenburg gepresenteerd, samen met alle andere evenementen uit de showcase van de Leidse cultuur. En is nog steeds in ontwikkeling, ook al doordat bij uitproberen voor publiek bleek dat sommige dingen die op de lopende band terecht komen, beter werken dan andere. Een minuut lang laat Touki Delphine voorwerpen en mensen de revue passeren. De evolutie speelt er een belangrijke rol in. Meer op www.veenfabriek.nl

Ook Schemerstad, dit jaar voor de vijfde keer, evolueert en groeit elk jaar. Organisator Bart In ’t Veld vertelt dat theatermakers speciaal voor Schemerstad een nieuw stuk maken, dat ze twee avonden lang vijf keer spelen. Toeschouwers schepen op 23 en 24 mei in op de Apothekersdijk en varen per boot in groepen langs vijf mooie locaties in de stad. Zie meer op www.schemerstad.nl

Muziek is voor studiogast Koen de Vries heel belangrijk bij zijn werk, want daarmee schakelt hij al zijn zintuigen in. Wie muziek ook heel belangrijk vindt, is Peter Visser (@muziekgezien). Het is weer een volle week die vanochtend al begon met de Nacht van de Fooi. In sommige Leidse cafés is muziek, dus laat je verrassen. Morgen is er muziek in de Leidse Hout en Theatercafé in Scheltema. Komende week de derde voorrondes voor de Leiden Jazz Award. Zie www.muziekgezien.blogspot.nl voor data en locaties.

Filmkenner Govert de Kok neemt ons dit keer mee naar een zonnige film: “De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween”. De film zit vol avonturen en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jonas Jonasson. Dagelijks om 18.45 in Trianon.

We gaan in het laatste half uur wat dieper in op hoe studiogast Koen de Vries werkt in zijn atelier op voormalig vliegkamp Valkenburg en wat hij heeft met ouder worden en verval. Hij sluit de uitzending af met een dadagedicht van zijn dochter. Luister je volgende week ook weer? Want dan is acteur en theatermaker Tijs Huys onze studiogast.

Advertentie

Leiden Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×