GroenLinks Leiden pleit (weer) voor slooppremie scooters

GroenLinks Leiden pleit, net als in 2013, voor het invoeren van een slooppremie voor vervuilende scooters. Het doel is om eigenaren van brommers en scooters over te laten stappen op een milieuvriendelijker vervoermiddel. Daarmee kan de luchtkwaliteit van de stad enorm verbeteren, meent de partij. Wat oudere scooters, voorzien van een tweetaktmotor, kunnen enorm vervuilend zijn. “Een zo’n scooter kan even vervuilend zijn als 2700 bestelbusjes,” stelde duoraadslid Jos Olsthoorn bij Nieuws071.

Audiofragment: Duoraadslid Jos Olsthoorn van GroenLinks Leiden in Nieuws071 over het voorstel om een slooppremie in te voeren.

Omdat een landelijke aanpak er nog niet is, moet een slooppremie op lokaal niveau worden geregeld. In Den Haag en Rotterdam is de premie al met succes ingevoerd. GroenLinks wil graag dat ook de gemeente Leiden zich gaat inzetten voor het opschonen van het scooterbestand.
Ondanks de door het college aangekondigde tegenvallers ziet Olsthoorn ruimte om de slooppremie in te voeren: “Ik denk dat er geld voor is. Verder is het natuurlijk een politieke keuze. Waar geef je het geld aan uit? Je kan ervoor kiezen om 10.000 á 20.000 euro apart te zetten en de slooppremie in te stellen.”
Mocht er op de reguliere begroting geen geld beschikbaar zijn, kan volgens GroenLinks altijd nog gekeken worden naar de NUON-reserves. Het college wil vanuit die incidentele gelden budget vrijmaken voor duurzaamheidsinitiatieven. Volgens Olsthoorn past het invoeren van een slooppremie prima binnen die plannen.
Leiden Politiek tweetakt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×