Kom aan tafel voor de Voedselbank Leiden

Op zaterdag 14 juni wordt er op de binnenplaats van het Kinderrechtenhuis aan de Hooglandse Kerkgracht een Straatmaaltijd georganiseerd om aandacht te vragen voor de Voedselbank Leiden. De maaltijd wordt door vrijwilligers klaargemaakt met ingrediënten die wekelijks in de pakketten van de Voedselbank te vinden zijn. Worteltjessoep, wortelsalade, worteltjestaart, pastasalade, rijstsalade, maar ook broodgerechten, waaronder wentelteefjes en broodpap.

Ondanks de voedselhulp van de Voedselbank, heeft één op de drie voedselbankklanten niet altijd voldoende te eten.
Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam bij ruim 250 klanten van elf verschillende voedselbanken verspreid over heel Nederland.

De inhoud van de voedselpakketten is volledig afhankelijk van donaties van levensmiddelenbedrijven, supermarktketens en particulieren. De inhoud van de voedselpakketten is meestal voldoende om de voeding 2 à 3 dagen aan te vullen. De inhoud van de voedselpakketten is dus niet altijd genoeg en ook niet altijd even gezond.

Ruim 70% van de voedselbankklanten is voedselonzeker. Dit betekent dat zij niet altijd de mogelijkheid hebben om voldoende of gezond en gevarieerd te eten. Onderzoeker Judith Neter van de afdeling Gezondheidswetenschappen aan de VU: “Het is schrikbarend dat er in een welvarend land als Nederland zoveel voedselbankklanten zijn die niet de mogelijkheid hebben om voldoende of gezond te eten.”

Kom 14 juni aan tafel voor de Voedselbank en breng meteen wat boodschappen mee of koop ter plekke een tegoedbon voor enkele broodnodige artikelen. Het Diaconaal Centrum De Bakkerij aan de Oude Rijn zorgt voor een gevariëerde maaltijd samengesteld met produkten uit het reguliere voedselbankpakket.

De straatmaaltijd vindt plaats in het kader van het programma Toegewijde Kunst. Een expositie van veertien moderne altaarstukken verspreid over Leiden, die mensen willen inspireren om na te denken over belangrijke waarden in onze tijd. In Diaconaal Centrum De Bakkerij staat het altaarstuk van Het Voedsel met de tekst: “Geef ons heden ons dagelijks brood”. “Met uw hulp kunnen we die wens voor 750 huishoudens die afhankelijk zijn van de Voedselbank Leiden e.o. in vervulling doen gaan”, benadrukt diaconaal werker Jacqueline Schoonwater.

Boodschappenlijstje voor een gezonde en eiwitrijke aanvulling van het bestaande voedselbankpakket:
vis of vlees in blik, peulvruchten (gedroogd of in blik), noten, gesteriliseerde (houdbare) melk, gedroogde vruchten, volkoren granen, zilvervliesrijst, zonnebloem- of olijfolie, kruiden. (voor meer info: www. lekkergezondgoedkoop.nl).

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×