In de woning in Oegstgeest werd twaalf kilo heroïne, een kilo cocaïne en een vuurwapen aangetroffen. In de heroïne zaten zoveel versnijdingsmiddelen dat er van de 12 kilo slechts 250 gram zuivere heroïne overbleef. (Foto: Politie).

 

Gevluchte harddrugssmokkelaars opgepakt

De politie heeft woensdagavond twee mannen aangehouden die internationaal gesignaleerd stonden omdat ze nog langdurige gevangenisstraffen moeten uitzitten. Beiden zijn veroordeeld in verband met grootschalige invoer van (hard)drugs vanuit Nederland naar Frankrijk. Het Internationaal Rechtshulp Centrum (IRC) van de eenheid Den Haag startte onlangs een onderzoek naar één van de verdachten, een 28-jarige man uit Frankrijk. Deze Fransman bevond zich mogelijk in Leiden of omgeving. 

De man werd in oktober 2013 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor grootschalige invoer van (hard)drugs vanuit Nederland naar Frankrijk. Toen de man na zijn veroordeling werd begeleid naar zijn verblijf in de gevangenis, wist hij zijn boeien los te maken en te ontsnappen. Daarbij mishandelde hij het personeel.

Woensdagavond viel een arrestatieteam een woning aan de Linneaushof in Oegstgeest binnen. Bij de verdachte zijn in het verleden meerdere malen vuurwapens aangetroffen. In de woning had zich ook een tweede man verstopt. Deze man, een 24-jarige Fransman, bleek ook internationaal gesignaleerd te staan voor een openstaande gevangenisstraf van 10 jaar. Ook hij werd in oktober 2013 veroordeeld voor grootschalige invoer van (hard)drugs vanuit Nederland naar Frankrijk. De verdachten maakten deel uit van dezelfde criminele organisatie.

De recherche van de politie in Leiden heeft na de inval de woning doorzocht en vond daar vermoedelijk twaalf kilo heroïne, een kilo cocaïne en een vuurwapen. Nadere analyse van de aangetroffen heroïne leidde tot de conclusie dat de heroïne hoofdzakelijk versnijdingsmiddelen bevatte en slechts een klein gedeelte (250 gram) zuivere heroïne.

De twee arrestanten zijn ingesloten. Het is nog niet bekend wanneer de internationaal gesignaleerde verdachten worden uitgeleverd aan Frankrijk, waar ze hun gevangenisstraf moeten uitzitten. De politie doet op dit moment verder onderzoek en staat daarbij in nauw contact met de Franse autoriteiten.

Advertentie

Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×