Loszittende wc-pot in studentenhuis van Zaalberg. (Foto: Facebookpagina 'Stop Zaalberg Makelaardij Leiden')

SP wil actie tegen Leidse huisjesmelker

De SP in Leiden wil actie tegen de bekende Leidse huisjesmelker Zaalberg. Er blijkt veel mis bij de verhuurder van verschillende panden. De SP wil weten of de gemeente bekend is met de slechte staat van de panden, en wat de gemeente gaat doen om de beroerde situatie voor de huurders te verbeteren.

Audiofragment: SP-raadslid Han Dirks wil dat de gemeente in actie komt zodat de huurders van Zaalberg normaal kunnen wonen.

De raadsfractie stelt vragen naar aanleiding van een facebookactie die is gestart door een van de huurders van Zaalberg. Deze huurder is de slechte condities in zijn huis meer dan zat. De staat van negen studentenhuizen van Zaalberg is slecht te noemen: lekkages, ernstige schimmel in de badkamers, rottende vloeren en gebrekkig hang- en sluitwerk. Gebrekkige bekabeling die kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Huurders mogen geen koelkast of magnetron hebben, dat staat in hun huurcontract mogelijk vanwege de slechte elektra.

De Facebook-pagina ‘Stop Zaalberg’ is overigens ineens verwijderd. Of dat te maken heeft met bijvoorbeeld intimidatie van de verhuurder of dat alle problemen ineens zijn opgelost, is nog onduidelijk.

Ook werd een dreigende afsluiting van het water op het laatste moment afgewend. Zaalberg die huur inclusief gas, water en licht int, had een betalingsachterstand van 8000 euro, maar kwam pas vijf dagen voordat het water zou worden afgesloten tot een vergelijk met Dunea.

De gemeente is al langer bezig met de problematiek van huisjesmelkers die misbruik maken van het feit dat er schaarste is op de woningmarkt. Op initiatief van met name de ChristenUnie kent Leiden sinds kort een Verordening voor Woning- en Kamerbemiddelingsbureau’s. Per 1 juli aanstaande moeten alle bemiddelaars een vergunning hebben. Voldoen ze niet aan de voorwaarden dan mogen ze geen woonruimte meer verhuren. Probleem bij Zaalberg is dat deze niet bemiddeld voor derden, maar zijn eigen panden verhuurd. Daarop ziet de verordening niet.

Leiden Zaalberg


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×