Het CDA is bang dat de nieuwe anti-concurrentiewet gaat zorgen voor veel hogere huren voor Leidse sportverenigingen. (Foto: Sportcomplex Boshuizerkade).

CDA Leiden vreest hogere contributie sporters

Het CDA Leiden maakt zich zorgen over de gevolgen van de wet Markt en Overheid die op 1 juli van kracht wordt. Met name voor sportclubs en verenigingen die activiteiten verzorgen die in de wet worden gezien als ‘economische activiteit’ dreigen hogere kosten. In de wet is namelijk geregeld dat (ook) de lokale overheid aan allerlei voorwaarden moet gaan voldoen als er wordt geconcurreerd met de vrije markt. Dat is het geval bij bijvoorbeeld de verhuur van sportvelden en accommodaties.

Audiofragment: Duo-raadslid Terpstra van het CDA wil voorkomen dat (sport)verenigingen meer huur moeten gaan betalen.

Door de invoering van de nieuwe wet worden onder meer sport-, cultuur- en welzijnsverenigingen verplicht om de kostprijs voor hun accommodaties te betalen. In veel gevallen betekent dit een forse stijging van de huurprijs. Als die noodgedwongen wordt doorgerekend in de contributies zal dat volgens CDA-duoraadslid Julius Terpstra een negatief effect hebben op bijvoorbeeld de sportdeelname in de stad.

Het CDA vraagt sportwethouder Frank de Wit (D66) om te regelen dat Leiden sport als ‘activiteit van algemeen belang’ definieert in plaats van als een economische activiteit. In dat geval kan de gemeente volgens Terpstra onder de voorwaarden van het berekenen van de kostprijs uitkomen en krijgen verenigingen niet te maken met forse verhogingen van de huurprijs.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×