De Taxus bij de Pieterskerk staat er weer netjes bij. Het snoeiafval krijgt een tweede leven als grondstof die wordt gebruikt voor geneesmiddelen waarmee men tijdens chemotherapie kanker bestrijdt. (Foto: PR).

Pieterskerk Leiden snoeit mee tegen kanker

Vrijwilligers van de Pieterskerk Leiden hebben afgelopen week de Taxus rond het monument gesnoeid. Voor het goede doel. In de jonge twijgen van de Taxus Baccata zit baccatine, een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen waarmee men tijdens chemotherapie kanker bestrijdt.

De actie ‘Vergroot de Hoop’ is in 2006 in België gestart en begint nu ook in Nederland vorm te krijgen. Vorig jaar werd in België een recordhoeveelheid van 7.400 m³ taxussnoeisel ingezameld. Hiermee kunnen 7.400 chemotherapieën geproduceerd worden.

Bij verschillende gemeenten in Nederland is er tussen 15 juni en 31 augustus een speciaal verzamelpunt voor het taxussnoeisel. De Nederlandse organisatie van Vergroot de Hoop is in overleg met de gemeente Leiden, om ook in Leiden een verzamelpunt te creëren.

Meedoen met de actie? Op de website www.vergrootdehoop.nl staat alle informatie over het snoeien van de Taxus en de verzamelpunten in Nederland.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×