Oud-wethouder van Cultuur Jan-Jaap de Haan speculeert over de vondst: zou het om een fibula (mantelspeld) gaan? De Fibula van Dorestad op de afbeelding is al een tijdje te bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden  

Bekendmaking spectaculaire archeologische vondst in Rijksmuseum van Oudheden

Dinsdag 1 juli zal er in het Rijksmuseum van Oudheden een spectaculaire archeologische vondst worden onthuld. Het opgegraven object is zo bijzonder, dat het geheim wordt gehouden tot de presentatie. Een klein tipje van de sluier wordt opgelicht: het gaat om een buitengewoon rijk object van zilver met de versiering van bladgoud en ingelegd met halfedelstenen. In Noordwest Europa is nog nooit eerder zo’n vondst gedaan. Het zal het beeld dat we hebben van de vroegste geschiedenis van Nederland ingrijpend veranderen.

Vice-rector van de universiteit Willem te Beest, gedeputeerde Han Weber, directeur van het RMO Wim Weijland, conservator Annemarieke Willemsen en archeoloog Jasper de Bruin zullen spreken. De Bruin is hoofd van de opgravingen in Oegsgeest, waar sinds 2009 een belangrijke Middeleeuwse nederzetting wordt opgegraven. Naar verwachting wordt de opgraving dit jaar afgerond.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×