Deze week gaan er weer een aantal nieuwe digitale flitspalen aan in Leiden en omgeving. (Archieffoto: Chris de Waard).

Nieuwe digitale flitspalen aan in Leiden en Katwijk

In de loop van de week worden er in Leiden en Katwijk in totaal vijf nieuwe digitale flitspalen aangezet. Ze vervangen de oude analoge palen. Het gaat om nieuwe flitspalen in Leiden op de Churchilllaan, de Willem de Zwijgerlaan (ter hoogte van bushalte Sumatrastraat) en de Provincialeweg (ter hoogte van Huisman Motoren). Ook gaan er twee nieuwe digitale flitspalen aan op de Ingenieur G. Tjalmaweg in Katwijk.

De digitale palen controleren niet alleen de snelheid, maar ook het rijden door rood licht.

De vervanging maakt deel uit van een landelijk project onder leiding van het Openbaar Ministerie met als doel de komende jaren een groot deel van de analoge flitspalen te vervangen door digitale palen. Groot voordeel van digitale palen – voor het OM – is dat ze 24 uur per dag aan staan en de verwerking van de boetes minder politiecapaciteit vergt.

Ook valt de bon in principe sneller op de deurmat, zodat overtreders zich eerder bewust worden van de overtreding en hun gedrag sneller aanpassen.

De nieuwe flitspaal heeft een digitale camera aan boord zodat gemaakte beelden van snelheidsovertreders direct worden overgeseind naar een ‘dataverwerkingseenheid’. De analoge flitspaal maakt nog gebruik van een filmrol, die eerst ontwikkeld moet worden en dan pas kan worden uitgelezen. De digitale flitsers kunnen daardoor nooit vol raken en werken dus continu. De foto’s worden gemaakt met behulp van een infraroodflitser. “Deze zorgt ervoor dat de flits niet te zien is. Weggebruikers hebben dan geen hinder van flitslicht,” aldus het OM.

Een flitspaal bij een kruising met verkeerslichten, meet niet alleen de snelheid van iemand die te hard rijdt maar legt ook weggebruikers vast die door rood rijden. Een automobilist die te hard door rood rijdt, krijgt dus twee boetes: een voor snelheid en een voor rijden door rood licht.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×