Dansende koeien bij melkveehouder Wilbert van der Post aan de Vliegweg. Zaterdag mochten ze voor het eerst naar buiten. (Foto's/video: Chris de Waard).

Koeien boer Wilbert dansend de wei in

Bij melkveehouder Wilbert van der Post gingen afgelopen zaterdag de koeien naar buiten. Iets later dan bij de meeste andere boeren waar de koeien de wei in mogen, maar dat komt onder andere doordat Van der Post eigenlijk iets te weinig weiland heeft. Als de koeien buiten lopen is er een extra stuk grond nodig om het gras te laten groeien om het voor de winter als voer te kunnen gebruiken. Dit jaar is er meer bruikbaar land beschikbaar gekomen en volgend jaar hoopt Van der Post zijn 55 koeien al in april naar buiten te kunnen sturen.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/157663022″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Audiofragment: Bij de Elza Hoeve gingen de melkkoeien zaterdag dansend de wei in.

Per 1 januari vervallen in Europa de melkquota. De melkplas is verdwenen en er is ook geen sprake meer van een boterberg en dus kunnen de beperkingen volgens Europa vervallen. De angst bestaat dat de melkveehouderij daardoor intensiever wordt, omdat de prijzen onder druk komen. Van der Post is niet van plan om meer koeien te gaan houden. Hij zoekt het liever in andere activiteiten om de Elza Hoeve te laten renderen. Bijvoorbeeld natuureducatie voor scholieren.

Bij de Elza Hoeve maakten de melkkoeien zaterdag bokkesprongen toen ze voor het eerst de wei in mochten.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×