Gemeente laat onderzoek doen naar omvang horeca in binnenstad

9

Hoeveel kroegen, restaurants, discotheken en broodjeszaken heeft een stad als Leiden eigenlijk nodig. Die vraag wil het Leidse college beantwoord zien in een marktonderzoek naar de omvang die de horeca in de Leidse binnenstad moet hebben. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar een stad met 120.000 inwoners. Ook de regiofunctie telt mee en bijvoorbeeld het aantal toeristen.

Audiofragment: Wethouder Strijk over de hoeveelheid horeca in de Leidse binnenstad.

Begin vorig jaar kwam het stadsbestuur met de nota ‘Horecasferen in de binnenstad’ waarin werd bepaald welk type horeca waar in de stad een plek moet krijgen of houden. Die nota wordt nu ingetrokken. Nadat het marktonderzoek is uitgevoerd, worden de resultaten betrokken bij het ontwikkelen van een nieuw beleid rond de Leidse horeca. Ook zal die nieuwe visie regionaal worden afgestemd omdat er gelijktijdig een detailhandelsstructuurvisie wordt gemaakt met de buurgemeenten.

Directe aanleiding voor het intrekken van Horecasferen is de conclusie dat Leiden daarmee niet op de goede weg is. De Leidse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland vindt het bijvoorbeeld zorgelijk dat de verhouding tussen het aantal winkels en horecazaken zoek aan het raken is. Met name rond de Nieuwe Rijn.

Delen

9 reacties

 1. Wim de Leeuw op

  Opvallend dat een branche-organisatie een gemeente verwijt dat horeca-ondernemers blijkbaar in een te royale mate gebruik hebben gemaakt van de ruimte die de gemeente biedt voor de vestiging van horeca.

  Leiden heeft geen ècht aansprekende pleinen, maar juist rond de Nieuwe Rijn wel prachtige cafés en restaurants met aantrekkelijke terrassen. En zolang al die horeca-ondernemers daar hun hoofd boven water houden, biedt de markt er dus ruimte voor.

  Of is dit nu een te simpele liberale redenering?

 2. Marcellus_B op

  In het bestuur van de Leidse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland zitten o.a.:
  A.J.H. van der Laan – Oloroso (voorheen)
  M.J. Huisman – Annie’s
  W.J.M. Ankone – Barrera
  R.C.W.M. Witteman – café Einstein

  Dus een clubje van gevestigde belangen dat de mogelijke concurrentie uit willen laten schakelen voordat deze uberhaupt voet aan de grond kan krijgen. Via de informele kanalen wordt er geen eigen geld ingezet om de ‘noodzaak’ via onderzoek aan te laten tonen, maar grijpt men in de pot van gemeenschapsgeld.

  De dames en heren politici vinden vinden vanuit hun socialistische opvoeding en werkomgeving toch maar eng. Dus het beperken daarvan staat altijd hoog in hun vaandel. Het aanwenden van gemeenschapsgeld om dat doel te kunnen bereiken is dan ook niet meer dan logisch.

 3. Het is waar dat er steeds meer horeca komt in de binnenstad (en niet alleen rond de Nieuwe Rijn). M.i. is het een kwestie van de markt zijn werk laten doen. Goede zaken blijven en slechte verdwijnen weer.
  Inderdaad vreemd dat KHN zelf vindt dat er te veel horeca komt, maar als je de namen ziet dan speelt eigen belang ook mee (daar is op zich niets mis mee, als je het maar weet).

 4. Marcellus_B op

  edit/typo eerdere reactie:
  2 maal ‘vinden’ moet zijn ‘vinden de vrije markt’

  @Herman
  Het verdedigen van het eigen belang is begrijpelijk en niets mis mee. Het is de gemeente die dubieus bezig is door geen open kaart te spelen.

 5. Ach weer een eigen onderzoek naar het winkelaanbod en gebruik in de binnenstad, schrijf ik met een diepe zucht, daar er vast wel weer een of ander duur betaald “onafhankelijk” onderzoeksbureau de zijn zakken er mee kan vullen .

  Andere steden zoals Amsterdam, Groningen, Maastricht en Utrecht hebben ook over dit probleem nagedacht en waarom vraag de gemeente deze onderzoeken niet op?

  Bovendien zijn alle onderzoeken altijd gericht op de detailhandel in het centrum waarom nu niet eens een algeheel onderzoek naar de detailhandel in Leiden in plaats van elke maal een duur deel onderzoek.

 6. Hebjehaarweer op

  In de Haarlemmerstraat winkels en aan de oude Rijn terrassen wat is daar mis mee? Gebruik het gemeenschapsgeld voor andere echt noodzakelijke doelen!

 7. Jantje van Leiden op

  Grappig dat dit soort vragen + onderzoek wordt gedaan naar de horeca in Leiden. Dat lijkt me nogal selectief, want waarom niet een soort gelijk onderzoek naar bijvoorbeeld klerenwinkels. Het hele zgn. Aalmarktplan staat vol van dit soort inrichtingen. Ook financieel legt het een groot beslag op de gemeentelijke begroting. Maar nee, wel een terrasje overbodig vinden, maar niet een met subsidie ingerichte overbodige winkel in de voormalige Aalmarktschhool, waar niemand om heeft gevraagd en dus ook niet bezoekt.

 8. centrumbewoner op

  Wat een drukte en verontwaardiging weer. Maar waarom eigenlijk? Zo’n onderzoek is niet verkeerd. De gemeente wil het aantal horecagelegenheiden in het winkelgebied en in de rustiger delen van het centrum niet uit de hand laten lopen. Het feit dat dit hier en daar wel dreigt te kunnen gebeuren duidt er misschien op dat het betreffende bestemmingsplan niet goed in elkaar steekt.
  Ik denk niet dat gemeente kan bepalen wat voor winkel in een pand met een winkelbestemming kan komen. Maar al die kappers, nagelstudio’s en dergelijke in het winkelgebied, dat was met een beter bestemmingsplan toch wel te voorkomen geweest? Maar een vastgoedeigenaar wil natuurlijk zijn pand wel graag verhuren. Het huidige winkelgebied is misschien te groot, terwijl de behoefte aan winkelruimte in de steden afneemt. Leiden is daarop natuurlijk geen uitzondering. Laat daar eens onafhankelijk (!!!) onderzoek naar doen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline