In Leiden en omgeving vliegen inmiddels zo'n 85 halsbandparkieten rond met penning. (Foto: PR).

Leidse parkieten krijgen naam en nummer

Al 85 in het wild levende halsbandparkieten in Leiden hebben de afgelopen periode een penning om de hals gekregen. Onderzoeker Roelant Jonker van het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden wil met het project ‘Parkiet op nummer‘ in kaart brengen hoe de Leidse parkietenpopulatie zich ontwikkelt: “We willen heel graag weten waar de parkieten zich ophouden. Ook zijn we benieuwd naar de omvang van de populatie en de levensduur van de Leidse parkieten.”

Audiofragment: Onderzoeker Roelant Jonker van de Universiteit Leiden over het project Parkiet op nummer.

Op de parkietenpenning staat een unieke letter- en cijfercombinatie, waardoor de parkieten makkelijk te herkennen zijn.  Naar schatting leven er in Leiden en omgeving circa 850 halsbandparkieten. Inmiddels heeft dus zo’n tien procent een duidelijk zichtbare penning. Jonker hoopt dan ook dat Leidenaren nu massaal parkieten met penning gaan ‘terugmelden‘ door een foto op Facebook te zetten. Als beloning mogen melders ze een naam geven.

De halsbandparkieten hebben volgens Jonker geen last van de penningen. Vorig jaar kregen al enkele parkieten een ‘halsband’ en uit hervangsten is gebleken dat ze er geen schade van ondervinden.

‘Parkiet op nummer’ is een gezamenlijk project van het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) van de Universiteit Leiden en City Parrots in samenwerking met het Vogeltrekstation en Waarneming.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×