De jonge scouts zwaaien het oude onderkomen bij de Sint Josephkerk uit. Ze zijn inmiddels op zomerkamp en keren na afloop terug in het nieuwe onderkomen in park Matilo. (Foto: PR).

Scouts Sint Josef verruilen stad voor park

Na 34 jaar heeft scouting Sint Jozef afscheid genomen van het clubgebouw achter de Sint Josephkerk in Leiden. Afgelopen weekeinde verhuisden tientallen vrijwilligers de tenten, kisten en ander scoutigmateriaal naar het nieuwe onderkomen in park Matilo. 

Al bijna tien jaar geleden begon Sint Jozef al om te zien naar nieuwe huisvesting. Het onderkomen aan de Alexanderstraat werd te klein doordat de vereniging groeide. Ook misten leiding en leden een groene omgeving. Na een speurtocht door de stad kon de vereniging vorige zomer de loods in park Matilo aanschaffen. Een perfecte locatie voor scouts.

De vrijwilligers zetten alles op alles om de koop van het pand rond te krijgen. Fondsen werden aangeschreven, subsidie werd aangevraagd en tijdens de grote optocht op 3 oktober werd gecollecteerd. Samen met spaargeld van de vereniging, kon het pand gekocht en verbouwd worden. 

Een aannemer veranderde samen met tientallen vrijwilligers een oude tuindersloods in een mooi nieuwe scoutinggebouw. Met drie speellokalen, een grote zolder voor opslag en glimmend nieuw sanitair. Afgelopen weken is er dan ook heel hard gewerkt om het pand gebruiksklaar te krijgen voor een nieuw scoutingseizoen. 

Afgelopen zaterdag vertrokken de jongste leden (4 tot 15 jaar) op zomerkamp. Dat moment werd aangegrepen om afscheid te nemen  van de locatie waar sinds 1979 honderden kinderen lid waren van scouting Sint Jozef. De scoutingzolder achter de Sint Josephkerk is jarenlang de plek geweest waar kinderen leerden knopen, kaart- en kompaslezen. De plek waar kinderen kennis maakten met Baloo, Shere Khan, Lange Doener en Frederik Scheuremaar.

De vertrekplek voor honderden kampen, de plek waar kinderen vrienden voor het leven maakten en de plek waar man en vrouw elkaar voor het eerst ontmoetten. Het nieuwe clubgebouw heeft nog niet zo’n rijke historie, maar leiding en leden van Sint Jozef staan te popelen om er geschiedenis te maken.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×