Ook de vlag van de Pieterskerk hangt halfstok. Foto via @pieterskerk.

Leiden staat stil bij slachtoffers vliegramp

In Leiden werd en wordt vandaag op verschillende manieren invulling gegeven aan de dag van nationale rouw. Zo hingen de vlaggen op het stadhuis en andere overheidsgebouwen halfstok. Veel Leidenaren hebben de uitnodiging om ook te vlaggen ter harte genomen. Overal in de stad hangt de driekleur halfstok.

Om 15.55 uur luidden diverse klokken waaronder die van de Pieterskerk en het Stadhuis. Het gold als signaal van de naderende komst van de Hercules en de Boeing die rond 16.00 uur landden op vliegveld Eindhoven en zo de eerste slachtoffers van de vliegramp terugbrachten op Nederlandse bodem.

Om 16.00 uur was het een minuut stil in Leiden en de rest van het land, ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Sleutelstad FM deed daar, net als vele andere radio- en tv zenders in de regio en in het land, aan mee.

Ook in de stad waren diverse herdenkinksinitiatieven. Op de Haarlemmerstraat waren winkeliers en winkelend publiek om 16.00 uur zowel in winkels als op straat even stil. In zwembad de Vliet ging iedereen net voor vieren het water uit om langs de kant een minuut stil te zijn. Bussen en treinen van vervoerders NS en Arriva werden om 16.00 uur een minuut stil gezet en molens stonden in de rouwstand. Daarbij staat de onderste molenwiek iets voorbij het molenlichaam.

De ramp heeft voor velen in het hele land een gezicht gekregen, doordat ze iemand kenden die aan boord zat of omdat ze mensen kennen die iemand hebben verloren. Dit geldt ook voor de Universiteit Leiden. Vandaag verscheen een nieuwsbericht op de website van de Universiteit, waarin wordt stilgestaan bij het overlijden van de slachtoffers van de vliegtuigramp.

De gedachten van de Universiteit gaan met name uit naar Laurens van der Graaff, die aan de Lerarenopleiding Nederlands van de Universiteit studeerde. Hij was volgens het bericht op de website van de Universiteit samen met zijn vriendin Karlijn Keijzer op weg naar een vakantie in Indonesiƫ.

Ook Willem Witteveen en zijn vrouw Lidwien Heerkens zaten, samen met hun dochter Marit, in het ramptoestel. Zowel Witteveen als Heerkens hebben een verleden bij de Leidse Universiteit. Heerkens studeerde Engelse taal- en letterkunde in Leiden. Witteveen studeerde er rechten en was van 1979 tot 1989 werkzaam bij de Universiteit als wetenschappelijk medewerker Staatsrecht. 

Het Hortus Festival voor Kamermuziek gaat vanavond door, maar wordt wel enigszins aangepast. Bij de start van het festival wordt een minuut stilte in acht genomen. Daarnaast zal er ook een toelichting worden gegeven op de nationale dag van rouw. 

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×