Taakstraf voor doodsbedreiging examencommissievoorzitter

De officier van justitie eist een taakstraf van 180 uur voor een 43-jarige rechtenstudent uit Wassenaar die een examencommissievoorzitter met de dood zou hebben bedreigd. De verdachte ontkent. “Ik weet ook niet wat er is gebeurd, maar ik heb die brief niet gestuurd,” zo meldt universitair weekblad De Mare. 

Universitair hoofddocent rechten en voorzitter van de examencommissie propedeuse en master rechtsgeleerdheid, Arthur Elias, werd maandenlang met de dood bedreigd. Van augustus 2012 tot en met april 2013 werden bij zijn huis in het centrum van Leiden negen brieven bezorgd met teksten als ‘Kankerhomo, ik weet waar je woont. Ik maak je leven kapot’, en ‘Ik wacht op je. Je staat met één been in het graf. Ook stelde de bedreiger dat Elias er verstandig aan deed om ’s avonds niet naar buiten te gaan. En genoot de brievenschrijver van de angst op het gezicht van de examencommissievoorzitter.

De bedreiger stuurde verder nog een brief met een foto waarop het lijk van de net vermoorde Theo van Gogh is te zien. Elias kon rekenen op een vergelijkbaar gewelddadig einde. Bij de teksten tekende de bedreiger met een rode viltstift dolken, kruisen en plassen bloed. Het bleef niet alleen bij brieven. In het najaar van 2012 trof een verfbom de voordeur van de woning van Elias en op Eerste Kerstdag 2012 vloog er zelfs een steen door het raam.

De in 1970 in Iran geboren en in 1993 naar Nederland gevluchte M. K. wordt verdacht van de bedreigingen. Gisteren stond hij in Den Haag voor de rechter en ontkende dat de dreigementen van hem afkomstig zijn. “Ik heb die brieven absoluut niet gestuurd. Ik heb niets tegen de heer Elias. Dit soort dingen doe ik honderd procent zeker niet.”

De in Wassenaar woonachtige K. studeerde een aantal jaar rechten in Leiden en had regelmatig met examencommissievoorzitter Elias te maken. Hij werd een jaar geschorst vanwege fraude bij een tentamen. Ook kreeg hij een negatief studieadvies. Zowel bij zittingen van de examencommissie als bij beroepszaken kwamen de twee elkaar tegen. Uit getuigenissen in het dossier blijkt volgens de rechter dat K. zich bij bepaalde bijeenkomsten persoonlijk richtte tot Elias en zich geagiteerd opstelde tegenover hem. 

De politie deed een inval in de woning van K. Er werd een aantal kinderpostzegels gevonden die op een bepaalde manier waren gevouwen. Op de laatste dreigbrief die is verstuurd zaten twee kinderpostzegels met een vouw op dezelfde plek. Ook vond het Nederlands Forensisch Instituut een spoor van het DNA van K. op een van de zegels.

De verdachte beriep zich tot aan de zitting op zijn zwijgrecht op dit punt. Maar nu had hij plots een verklaring voor de aanwezigheid van zijn DNA op de postzegel. Hij had zijn agenda met daarin de postzegels meegenomen naar de universiteit. Daar was hij de agenda verloren of misschien was deze zelfs wel gestolen.

De officier van justitie is er van overtuigd dat alle negen brieven door de verdachte zijn gestuurd en vindt dat daar ook voldoende bewijs voor is. Voor de verfbekladding en het gooien van de steen is dat bewijs er niet. Dus die zaken nam zij niet mee in haar strafeis.

Ze noemde de brieven ‘zeer bedreigend’ en ‘zeer beledigend’ en eiste een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar. De verdachte mag de komende twee jaar geen contact zoeken met Elias. Doet K. dat wel dan moet hij per overtreding een week de cel in. Ook moet hij de komende twee jaar minimaal 200 meter afstand houden van het woonadres van Elias. Op elke overtreding volgt een gevangenisstraf van een week.

De rechter doet op dinsdag 5 augustus uitspraak.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×