De ingegooide ruit bij de woning van een van de bezwaarmakers. "Recht tegenover de plek des onheils," zoals Leefbaar Leiden het bouwterrein van de moskee noemt. (Foto: PR).

Ruiten ingegooid bij bezwaarmakers moskee

Een aantal omwonenden van het in aanbouw zijnde islamitisch centrum Al Hijra aan de Ter Haarkade in Leiden Zuid-West maakt al enige tijd bezwaar tegen de komst van die moskee. Bij twee van hen zijn de afgelopen nachten ruiten ingegooid. Bij een derde woning bleef het bij een barst in de ruit.

“Uiteraard kan de schuld bij niemand neergelegd worden voordat er harde bewijzen zijn, maar gezien de huidige situatie, de oplopende spanningen en de inmiddels bij u bekende informatie over extremisme in de al Hijra moskee, ziet Leefbaar Leiden reden tot zorg,” schrijft raadslid Tomas Kok aan het Leidse college van B&W. Volgens de partij zijn de openbare orde en de veiligheid van omwonenden in het geding en moet burgemeester Lenferink in actie komen.

Kok: “De burgemeester zou garant staan voor de veiligheid van de bewoners, maar daar hebben we tot op heden niets van gehoord. De politie komt niet verder dan het advies om online aangifte te doen. Het lijkt erop dat de bewoners aan hun lot worden overgelaten.”

Leefbaar Leiden stelt in een serie vragen aan burgemeester Lenferink dat het niet om losse incidenten gaat, maar om intimidaties ten gevolge van oplopende spanningen. Volgens Kok moet het college voorkomen dat bewoners ‘verder geïntimideerd worden’ en dat hun wijk en eigendommen vernield worden door ‘dit laffe tuig’.

Hoe ver moeten de spanningen oplopen en hoeveel leed moeten de omwonenden nog doorstaan voordat het college verantwoordelijkheid neemt en de bouw van het islamitisch centrum stop zet? Zo vraagt Leefbaar Leiden zich tenslotte af. De partij wil dat er politie-inzet en camerabewaking komen bij de woningen tegenover het bouwterrein: “Dit moet nu stoppen.”

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×