Leiden heeft vanaf volgend jaar een Taalmuseum.

Wat zeg je!? Leiden krijgt een taalmuseum

Leiden krijgt in 2015 een taalmuseum. “Een publieksinstituut waarin taal in al haar facetten centraal staat. Waar wetenschap en maatschappelijke ontwikkelingen samenkomen voor een breed publiek. Niet in een gebouw, maar op diverse plekken in de stad. Dynamisch, eigentijds, flexibel en betaalbaar,” zo heeft de Universiteit Leiden bekend gemaakt. “Dit wordt echt zó mijn ding!” laat Rector Magnificus Carel Stolker enthousiast weten.

Taal hoort midden in de samenleving te staan. Daarom geen gebouw, maar de openbare ruimte: de stad als museaal podium. Doel van het taalmuseum is om de belangstelling voor taal en de rol die deze in diverse samenlevingen en culturen speelt te vergroten. De geesteswetenschappen en het Leidse onderzoeksthema Language Diversity in the World krijgen hierdoor meer zichtbaarheid. Het nieuwe museum wordt gelanceerd in het kader van het 88e lustrum van de universiteit in 2015 en sluit aan bij bestaande instituten en initiatieven als LeidenGlobal, waarin ook Leidse musea participeren, en Leiden Kennisstad. 

Het taalmuseum gaat ook een rol spelen in de professionele nascholing van leraren en bovendien de samenwerking tussen stad en universiteit verder bevorderen en verdiepen. Het Taalmuseum Leiden moet de Sleutelstad nóg scherper profileren als internationale ontmoetingsplaats voor talent, kennis en innovatie.

Het taalmuseum bestaat straks uit drie onderdelen. Een jaarlijks terugkerende vierdaags taalfestival met een breed aanbod van lezingen, werkgroepen, debatten, kinderprogrammering, taalspellen en culturele activiteiten. Het museale gedeelte; kleine (semi‑)permanente tentoonstellingen en installaties op verschillende plaatsen in de Leidse openbare ruimte en als derde een digitale component die bestaat uit een app voor taal in de openbare ruimte en uit een virtuele community die festival en tentoonstellingen met stad en universiteit verbindt. De drie onderdelen van het taalmuseum staan jaarlijks in het teken van een thema. Het thema voor 2015 is: Wat zeg je?

Op 29 september worden de precieze plannen gepresenteerd.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×