Het nieuwe weerstation Voorschoten dat op termijn in de plaats komt van het nabijgelegen weerstation Valkenburg (Foto: KNMI/Huub Mizee). 

KNMI neemt weerstation in Voorschoten in gebruik

Het KNMI heeft in Voorschoten een nieuw weerstation ingericht. Het is een volledig geautomatiseerd weerstation dat deel uitmaakt van het uitgebreide meteorologisch meetnet van het KNMI. Het nieuwe weerstation Voorschoten gaat het nabijgelegen weerstation Valkenburg op termijn vervangen. In verband met de bebouwing van het voormalige vliegkamp moet dat weerstation sluiten.

Het KNMI heeft verspreid over het land zo’n 35 automatische weerstations die dagelijks meteorologische metingen vanaf de grond verrichten. De KNMI-weerstations bestaan uit meetinstrumenten die continu temperatuur, neerslag, wind, zonnestraling, bewolking, zicht, luchtvochtigheid en luchtdruk meten. Deze gegevens worden automatisch naar het KNMI gestuurd en daar verzameld, gevalideerd en beschikbaar gemaakt voor gebruik.

De grondmetingen blijven ondanks radar-en satellietmetingen van essentieel belang voor weersverwachtingen, weerwaarschuwingen en klimaatonderzoek. Daarnaast zijn ze nodig om datagegevens van neerslagradar en satellietmeetinstrumenten te vergelijken en te valideren.

Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×