Op donderdag 4 september kan iedereen zijn of haar fiets laten graveren. 's Ochtends bij Leiden Centraal, in de middag bij Leiden Lammenschans. (Archieffoto: Chris de Waard).

Nieuw offensief in strijd tegen fietsendiefstal

In de eerste dagen van september opent de politie weer de aanval op fietsendieven en helers. Er worden nog steeds relatief veel fietsen gestolen. Daarom wordt er – direct na de vakantieperiode – weer extra aandacht besteed aan fietsdiefstalpreventie. De hele week letten politieagenten tijdens de surveillance en bij controles extra op fietsen die kenmerken vertonen die op diefstal wijzen. Zo geeft bijvoorbeeld een fiets zonder vast slot aanleiding om deze te controleren. Pollitiebikers worden speciaal belast met de opsporing van gestolen fietsen. 

De politie wijst er op dat fietsdiefstal niet alleen een zaak van de politie is. Fietseigenaren kunnen zelf veel doen om te voorkomen dat hun eigendom wordt gestolen. In de diverse winkelcentra en in gebieden met veel fietsdiefstallen kunnen fietsers tijdens de actieperiode tips op papier én in persoon krijgen.

Bij de acties werkt de politie samen met andere partijen, zoals gemeenten, leerlingen van middelbare scholen, buurtpreventieteams, fietsenstallinghouders en studenten van de opleiding Veiligheid van het Mondriaan College. Ook de stichting Biesieklette neemt deel aan de preventieweek door in alle fietsenstallingen preventieposters op te hangen en fietsregistratiekaarten beschikbaar te stellen.

Een speciaal graveerteam van het Fietsdepot Haaglanden graveert op diverse locaties gratis een uniek framenummer in fietsen. Voordat de code op de fiets wordt aangebracht, moet men met een aankoopbon of anderszins kunnen aantonen de rechtmatige eigenaar van de fiets te zijn. Fietsen die al een uniek framenummer of een chip hebben, worden niet gegraveerd.

Een promoteam van het Centrum Fietsdiefstal geeft vijf dagen lang preventietips op plekken waar veel fietsen worden gestolen en in de buurt van fietsenstallingen. Ook worden registratiekaarten uitgedeeld. Deze zijn trouwens ook via politie.nl te downloaden.

Enkele tips van de politie zijn:

– Zet uw fiets altijd op slot. Gebruik het liefst twee sloten
– Maak uw fiets met één van de sloten ergens aan vast
– Gebruik goede sloten
– Zet uw fiets als het kan in een bewaakte fietsenstalling

Het promoteam en het graveerteam zijn van 1 tot en met 5 september onder andere actief in Den Haag, Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Gouda, Alphen a/d Rijn en Delft. 

Op donderdag 4 september staan de teams in Leiden. ’s Ochtends van 9.30 tot 11.30 uur bij het Centraal Station en tussen 13.00 en 15.00 uur bij Station Lammenschans.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×