Universiteit Leiden een na beste in Nederland

De Universiteit Leiden is met plaats 77 de op een na hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in de Shanghai Ranking. Op deze ranglijst staan de 500 beste universiteiten ter wereld. In deze ranking, die officieel de Academic Ranking of World Universities (ARWU) heet, staat de Universiteit Leiden traditiegetrouw in de top 100.

De vier Nederlandse universiteiten die tot de honderd beste universiteiten wereldwijd behoren zijn de Universiteit Utrecht op 57, de Universiteit Leiden op plek 77 en de Rijksuniversiteit Groningen op 82. De Vrije Universiteit Amsterdam sluit de top 100 af, op plek 100.

De onderzoekers in Shanghai bekijken jaarlijks meer dan 1000 universiteiten. De beste 500 nemen ze op in de ranking. Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal publicaties van medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science, en het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals (een soort Nobelprijs voor de wiskunde) voor medewerkers en afgestudeerden.

Sinds jaar en dag staat de Amerikaanse Harvard University bovenaan. Cambridge is op nummer 5 de best presterende Europese universiteit. De hoogst scorende universiteit van Azië is die van Tokio, op plaats 21.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×