Tijdens zijn werkbezoek sprak Alexander Pechtold onder anderen met initiatiefneemster Jacqueline Bouts en gast aan het hospice, Sander Tichler (foto: Chris de Waard).

Alexander Pechtold onder de indruk van jongerenhospice Xenia

De fractievoorzitter van D66 Alexander Pechtold bezocht vanmiddag het nieuwe jongerenhospice Xenia in Leiden. Pechtold is sinds het begin van het project betrokken bij de realisering ervan en is ambassadeur van het hospice. Dit was de eerste keer dat hij het eindresultaat kreeg te zien.

Audiofragment: Reportage werkbezoek Alexander Pechtold aan jongerenhospice Xenia

Na een rondleiding door het gloednieuwe gebouw vertelde de D66-politicus hoe mooi hij het hospice vindt geworden, “ik ben onder de indruk van hoe modern, rustig en eigentijds het hier is”. Xenia is het eerste hospice in Nederland dat zich specifiek op jongeren richt, “ik hoop dat dit in Nederland en verder leidt tot navolging”, aldus Pechtold. “Het hele thema dood is voor veel mensen nog een moeilijk onderwerp, maar ik vind dat dat hier heel open wordt behandeld”, aldus Pechtold.

Het hospice zit nog niet vol maar ontvangt nu al jongeren voor de laatste fase van hun leven en voor tijdelijke zorg. Deze jongeren logeren met name in het hospice om de mantelzorgers even te ontheffen. Deze logees hebben een probleem, de kosten van hun verblijf worden namelijk niet volledig gedekt omdat zij nog geen palliatieve zorg nodig hebben. Hun verblijf wordt betaald uit het persoonsgebonden budget (PGB). Dit budget is voor de logees aanzienlijk lager dan voor de jongeren die in de laatste fase van hun leven naar Xenia gaan. Bedenkster van het jongerenhospice Jacqueline Bouts sprak deze zorg uit naar Alexander Pechtold. De D66-leider vertrouwde haar toe dat hij dit mee zal nemen naar Den Haag.

Alexander Pechtold sprak ook Sander Tichler, één van de eerste gasten van het hospice. Tichler heeft kanker en zit in een ongeneselijke fase. Wanneer hij een chemokuur nodig heeft om de pijn te verzachten en zijn tijd te rekken, komt hij hiervoor naar Xenia. “Het betere van dit hospice is dat de omgeving een stuk prettiger is en je net wat meer aandacht krijgt. In een ziekenhuis is het iets minder persoonlijk”, aldus Tichler.

Volgens Jacqueline Bouts zijn de eerste maanden voor het jongerenhospice voorspoedig verlopen. “We zijn rustig begonnen, het loopt niet meteen storm en dat is ook goed voor onze medewerkers”, aldus Bouts. De bedenker van Xenia merkt dat het hospice nog bekend moet worden, omdat ze nieuw zijn in het Nederlandse zorglandschap, “we merken langzaamaan dat we meer aanvragen krijgen.”

  Leiden


  Studio
  Middelstegracht 87A
  2312 TT Leiden

  E-mail
  redactie@sleutelstad.nl

  Telefoon Redactie
  071 - 5235907

  ×