Het onder architectuur van de beroemde Leidse architect Jesse gebouwde woonhuis op de hoek van de Parkstraat en de Timorstraat wordt gesloopt. De nieuwbouw krijgt wel weer een torentje. (Foto: Bram Pater).

Karakteristiek Jesse-pand wordt gesloopt

De woning op de hoek van de Parkstraat en de Timorstraat met karakteristieke Jesse-architectuur wordt gesloopt. Buurtbewoner en oud-duoraadslid Bram Pater van Leefbaar Leiden trok hierover eerder aan de bel door bijgaande foto op Facebook te plaatsen. Dat triggerde GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe die vanavond wethouder Laudy om opheldering vroeg. Er zou namelijk eerder beloofd zijn dat het pand behouden blijft.

Dat laatste klopt niet, zo legde Laudy uit. Woningbouwvereniging de Sleutels sloopt het pand en is verplicht om de nieuwbouw op die plek weer van een torentje te voorzien. Dat is opgenomen in het beeldkwaliteitsplan voor de wijk. Laudy: “Het  torentje is ook opgenomen in het ontwerp van de nieuwbouw. Daarbij wordt zoveel mogelijk het ontwerp van Jesse als toetsingscriterium aangehouden. De architectuur komt goed terug, maar dus zonder het bestaande pand.”

Van Peijpe laaat het er waarschijnlijk niet bij zitten en overweegt een motie waarin het college wordt opgeroepen om met De Sleutels te gaan praten om het pand alsnog te behouden. Laudy ziet zelf niks in zo’n ’torentjesoverleg’: “De Sleutels is een betrouwbare partij in deze stad en we willen graag dat ze dit soort investeringen doen.”

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×