Wethouder: "Betaald parkeren in wijken is stukje solidariteit"

Vanaf volgend voorjaar wordt in een heel groot deel van Leiden betaald parkeren ingevoerd. Niet alleen de wijken die aan het centrum grenzen krijgen te maken met zo’n parkeerrestrictie, ook in bijvoorbeeld de verderweg gelegen Vogelwijk en het Houtkwartier wordt het ingevoerd. “Een kwestie van solidariteit,” vindt wethouder Robert Strijk die er bovendien van overtuigd is dat ook de wijken waar nu helemaal geen sprake is van parkeeroverlast daar op termijn wel degelijk last van gaan krijgen als het betaald parkeren opnieuw maar in een deel van de stad wordt ingevoerd.

Audiofragment: Wethouder Robert Strijk, beheerder Witte van de Petruskerk en CDA-raadslid Moniek van Sandick over de uitbreiding van betaald parkeren in Leiden.

Het nieuwe parkeerrestrictiegebied wordt straks begrenst door ‘natuurlijke barrières’ zoals spoor- en waterwegen en grote doorgaande wegen. Alleen in de Stevenshof, Leiden Zuid-West en de Merenwijk wordt geen betaald parkeren ingevoerd. Buurgemeenten hoeven volgens Strijk niet bang te zijn. Leidenaren gaan niet in Leiderdorp of Oegstgeest parkeren. Dat is volgens hem echt te ver weg.

Strijk zette aan het begin van de informatieavond gelijk de toon: “Deze uitbreiding is een afspraak uit het coalitieakkoord en dat gaan we dus gewoon doen. U mag vanavond dus over alles praten, behalve over alternatieve plannen. daarvoor is geen ruimte”.

De tientallen bewoners van het gebied dat straks parkeerzone B heet, hadden vragen in overvloed. Soms algemene, soms hele specifieke, zoals de beheerder van de Petruskerk aan de Lammenschansweg die opmerkte dat een deel van de parochianen straks in zone B woont en gratis bij de kerk kan parkeren met hun bewonersvergunning, terwijl de andere helft in zone D, aan de overkant van de Lammenschansweg woont en wel moet gaan betalen. Strijk gaat er naar kijken, zo beloofde hij.

Een aanwezige hield zich niet aan de afspraak om alleen vragen te stellen over de gevolgen van de uitbreiding van betaald parkeren. CDA-raadslid Moniek van Sandick nam het woord om uitgebreid van leer te trekken tegen het – in de ogen van haar partij – onzalige plan. Het CDA is tegen betaald parkeren en wil de problemen oplossen door de blauwe zones uit te breiden. De coalitiepartijen zien daar niks in, omdat betaald parkeren budgettair neutraal kan, terwijl de blauwe zones de gemeente tonnen per jaar kosten. Voor al aan handhaving. De boetes gaan in dat geval namelijk naar het rijk en vloeien dus niet in de gemeentekas.

Komend voorjaar begint de gemeente met het plaatsen van de nieuwe parkeerautomaten. Dat worden er wel minder dan in andere gebieden waar betaald moet worden. Dat komt omdat Leiden de komende jaren ook de overstap maakt naar digitaal parkeren. De nieuwe automaten zijn daar al op voorbereid. Bij digitaal parkeren toets je je kenteken in en hoef je geen kaartje meer achter je ruit te leggen. Dat scheelt heen en weer lopen en dus kunnen de meters verder uit elkaar worden geplaatst.

DSC00707.JPG

Vanavond is de tweede informatie-avond over betaald parkeren. Dit keer in ‘Het Gebouw’ aan het Arubapad 1 in Leiden Noord. Aanvang 19.00 uur. 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×