Drugsvrije festivals gevaar voor volksgezondheid

3

In Leiden hebben afgelopen zomer twee grote festivals plaatsgevonden met een zero tolerance drugsbeleid, Hifi en Puur. Dit beleid verbiedt het gebruik van alle drugs op het festivalterrein. Het resultaat is echter nog ver te zoeken. De grootste doelgroep van de festivals, Leidse studenten, weet namelijk nog steeds drugs naar binnen te smokkelen.

Audiofragment: D66-kamerlid Magda Berndsen-Jansen over drugsvrije festivals.

De bewaking kan nog zo goed opletten en fouilleren, maar aan het werk zitten strenge voorwaarden, waar de studenten misbruik van maken. Er zijn heftige consequenties voor de festivalgangers aan het beleid verbonden. Wie akkoord gaat met een boete en een taakstraf, krijgt een aantekening op zijn strafblad. Niet iedereen staat daarom positief tegenover dit beleid.

D66 Kamerleden Magda Berndsen-Jansen en Vera Bergkamp uitten eind vorige maand hun zorgen in een Kamervraag. Volgens hen brengt dit beleid de volksgezondheid in gevaar, zo ook van de festivalgangers op de Leidse festivals Hifi en Puur. Bij festivals die een zero tolerancebeleid hanteren is de controle op het soort drug afwezig, waardoor onzuivere, gevaarlijke drugs worden gebruikt.

Dit is een bijdrage van Vienna Beenhakker, Yoran Custers, Stefani Romani, Sanne Wolters en Ester Zoomer. Studenten van de master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden.

Delen

3 reacties

  1. Ik zie het alternatief even niet. Als je een zero-tolerance hanteert kun je toch niet drugstesten aan gaan bieden? Daarnaast heb je het over studenten die toch donders goed door moeten hebben waar ze mee bezig zijn. Mogen wij hier niet enige mate van gezond verstand van verwachten?

  2. Het alternatief is af te stappen van het zero-tolerance-beleid, zodat mensen hun pillen wel kunnen laten testen. Het blijft een moeilijke afweging, gaan we voor het handhaven van de wet of voor de gezondheid van individuele bezoekers die zich niet aan die wet houden?

    Ik ben in ieder geval blij dat ik niet in de schoenen van de organisatoren sta, maar hoop dat ze de oplossing in ieder geval niet gaan zoeken in nog strengere controles aan de poorten.

  3. Piet Pekelharing op

    Moeilijke afweging, meneer Koets? Misschien moeten we de oplossing voor dit dilemma gewoon zoeken in de richting die een familielid van u reeds jaren geleden heeft aangedragen:

Je bent nu offline