Amateurbiologe Aaf Verkade organiseerde de afgelopen maanden een aantal snorkelexcursies in het Leidse visreservaat. (Foto: PR).

Laatste snorkelexcursie van het seizoen in Leidse wateren

Afgelopen zondag snorkelden we mee met amateurbiologe Aaf Verkade en instructeur Peter Onnekink van duikvereniging Calypso in de Binnenvestgracht. Het onderwaterleven in de Leidse grachten is diverser dan je verwacht. Naast fietsen, scooters en winkelwagens, vind je negentien soorten vissen, kreeften en krabben, waaronder de beschermde rivierdonderpad.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/167429754″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”600″ iframe=”true” /]

Audiofragment: Reportage over het Leidse onderwaterleven in het visreservaat rond de Haven.

Amateurbiologe Aaf Verkade is initiatiefnemer van het Project Vissenmonitoring en houdt de vissenpopulatie in de gaten. “Het is machtig mooi dat ik jaar na jaar dezelfde individuele vissen tegenkom, zoals Doutzen de rivierdonderpad. Het herkennen van vissen is erg waardevol, omdat je op basis daarvan kan schatten hoe groot de populatie is. Wanneer de gemeente dan bijvoorbeeld ergens een brug wil bouwen, kan ik ze nu vertellen dat ze rekening moeten houden met de beschermde populatie van rivierdonderpadden.”

Dit was voorlopig de laatste snorkeltocht in de Leidse gracht. Aaf hoopt gezien het succes van het vissenmonitoren, ook volgend jaar, samen met duikvereniging Calypso en de gemeente Leiden, opnieuw snorkelmonitoringstochten in de Binnenvestgracht te organiseren. Voor meer informatie zie www.onderwaterinleiden.nl.

Dit is een bijdrage van Alinda Dijsktra, Guido Leugering, Max van Meegeren, Jessica Jonker, Tess Roelofsen en Genice Braamse. Studenten van de master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×