Roos van Gelderen wees er tussen neus en lippen door nog even op dat Leiden per 1 januari 2015 eindelijk af is van de zogenaamde zorgveiling. Daarmee stoppen was nog een afspraak uit het vorige coalitieakkoord, maar door meerjarige contracten wordt er nu pas uitvoering aan gegeven. (Archieffoto: PR).

Groter beroep op eigen netwerk bij huishoudelijke hulp

Vanaf volgend jaar worden gemeenten verantwoordelijk voor het aanbieden van huishoudelijke hulp aan mensen die daarbij ondersteuning nodig hebben. In Leiden zijn dat er zo’n 2.500.

Gisteren stelde de Leidse gemeenteraad daarvoor het zogenaamde ‘Leidse Regio Model’ vast dat samen met Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude is opgesteld.

Van bestaande klanten met maximaal drie uur hulp per week wordt verwacht dat hun omgeving, het eigen netwerk, meer taken oppakt. Mensen die meer hulp nodig hebben, behouden die. Wel geldt er een iets (hogere) eigen bijdrage.

Audiofragment: Wethouder Roos van Gelderen over de wijzigingen bij het aanbieden van huishoudelijke hulp vanaf 2015.

De raad was overigens allerminst te spreken over de manier waarop SP-wethouder Roos van Gelderen dit voorstel had voorbereid. Een half uur voor aanvang van de raadsvergadering van gisteravond was er een ingelaste bijeenkomst nodig om een hele serie onbeantwoorde vragen van de raadsleden alsnog te beantwoorden.

“Het is maar goed dat de behandeling van dit onderwerp pas tegen middernacht aan bod kwam en iedereen het al een beetje zat was, maar anders had de wethouder het nog een stuk lastiger gekregen,” zei scheidend raadslid St├ęphanie Bakker na afloop van de vergadering. Daarmee verwoordde ze gevoelens die beslist niet alleen bij haar leefde.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×