Vrijwilligers van de kringloopwinkel demonstreren tijdens de raadscommissie terwijl bestuurslid Marian Hoffer insprak om de raad te laten afzien van de huurverhoging. (Foto: Chris de Waard).

Kringloopwinkel Volmolengracht vreest voortbestaan

Als de Kringloopwinkel aan de Volmolengracht aan de gemeente een marktconforme huur moet gaan betalen voor het pand, betekent dat het einde voor de organisatie die al decennia een bijdrage levert aan het milieu door afgedankte spullen een nieuw leven te geven. Volgens bestuurslid Marian Hoffer draait de kringloopwinkel de afgelopen al met verlies. De enorme huurverhoging – van 2300 euro per maand naar 5000 euro – is niet op te brengen.

De gemeente wil al jaren dat instellingen die in gemeentelijke panden zitten zo’n marktconforme huur gaan betalen. Enerzijds omdat het oneerlijk is als de ene huurder wel en de andere niet de echte huurkosten in rekening gebracht krijgt, anderzijds omdat de gemeente niet voldoende huurinkomsten heeft om de panden goed te onderhouden en er dus dik op toelegt.

Huurders die door de hogere huur in de problemen komen, kunnen in sommige gevallen ter compensatie subsidie krijgen. De gemeente vindt dat de koninklijke weg, omdat zo iedereen gelijk wordt behandeld. De kringloopwinkel hoeft volgens wethouder Laudy niet op zo’n subsidie te rekenen. De organisatie valt volgens hem niet binnen de beleidstereinen die zó waardevol zijn om te behouden dat de gemeente ze persé wil behouden. Zo is dat binnen de coalitie afgesproken.

Overigens denkt Laudy dat er in dit geval niet veel aan de hand is. De huur van 2300 euro die nu wordt betaald, lijkt hem al behoorlijk marktconform, dus een stijging naar 5000 euro ligt volgens de wethouder niet voor de hand.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×