Burgemeester Lenferink herhaalde in de raadsvergadering zijn wens om de bevolking te betrekken bij de vraag of het wenselijk is dat hij vanaf mei 2015 een derde ambtstermijn van zes jaar ingaat als burgemeester van Leiden. "Ik ben ooit burgemeester geworden na een referendum. Dát kan nu niet meer, maar over de vraag of ik me kandidaat zou moeten stellen wel." (Foto: Chris de Waard).

Lenferink doet oproep aan raad: "Betrek burgers bij mijn nieuwe ambtstermijn"

“Twaalf jaar is best een lange periode om iets te doen. Daarom is het logisch om stil te staan bij de vraag of je nog zes jaar door wilt gaan.” Burgemeester Lenferink had eerder via verschillende media al laten weten dat hij wel een derde ambtstermijn als burgemeester van Leiden ambieĆ«rt, maar donderdag was zijn eerste gelegenheid om die mededeling ook officieel te doen tijdens de eerste gemeenteraadsvergadering na de zomervakantie.

Audiofragment: Burgemeester Lenferink wel graag nog zes jaar burgemeester van Leiden blijven. (Op de archieffoto burgemeesterskandidaat Henri Lenferink in 2003.)

“Ik wil heel graag de komende jaren burgemeester van Leiden blijven,” zo vertelde Lenferink de raadsleden: “Ik voel dat ik nog steeds heel veel energie heb om met deze stad aan de slag te gaan.” Ook zei Lenferink erg veel van Leiden te houden: “En die liefde is in de loop der jaren alleen maar gegroeid.”

Als derde reden gaf Lenferink aan dat hij bang was om iets belangrijks te zullen missen door niet verder te gaan. “De stad heeft verschrikkelijk veel kansen. We staan op een belangrijk punt. Er zindert iets. We staan met elkaar op het punt om die kansen te grijpen. We gaan oogstjaren tegemoet en daar wil ik heel graag bij zijn.”

Ergens in het eerste kwartaal van volgend jaar zal een speciale vertrouwenscommissie, bestaande uit fractievoorzitters van de partijen die in de Leidse raad zijn vertegenwoordigd – zich buigen over de vraag of ook de gemeenteraad Lenferink een derde termijn gunt. Daaraan gaat onder andere een beoordelingsgesprek vooraf, maar dit keer waarschijnlijk dus ook een ‘volksraadpleging’. Op welke manier dat gaat gebeuren is nog niet bekend. Een referendum mag niet. Wel zijn er in maart volgend jaar verkiezingen voor Provinciale Staten, dus wellicht wordt er een manier gevonden om daar toch een vraag te kunnen stellen die dan een andere status heeft.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×