Monique Roscher van Erfgoed Leiden bij het blauwe proefvlak op de Grote Havenbrug. De kleuren kloppen nog niet helemaal, maar wel is zeker dat er ooit verschillende tinten blauw zijn gebruikt. Om de verschillende elementen in de brugleuning letterlijk 'uit de verf' te laten komen. Bij de nu witgeschilderde leuning vallen die bijna weg. (Foto: Chris de Waard).

Leidse bruggen beter uit de verf na kleuronderzoek

Het is een ingewikkelde zoektocht, maar wel eentje waar Erfgoed Leiden met veel enthousiasme aan werkt. Onderzoek naar de oorspronkelijke kleuren van allerlei objecten in Leiden. In het verleden waren er al projecten voor woonhuizen en winkelpanden en nu zijn ook objecten in de openbare ruimte aan de beurt. En dus is er onlangs een blauw proefvlak aangebracht op de Grote Havenbrug die het de afgelopen decennia met witte leuningen moest doen.

Audiofragment: Monique Roscher van Erfgoed Leiden over het kleurenonderzoek bij de Havenbrug.

Een van de mensen die bij Erfgoed Leiden aan dat kleurenproject werkt is Monique Roscher. Ze legt uit dat het inmiddels zeker is de de brug bij de Haven bij de bouw in 1930 niet wit was. “Er zijn foto’s uit die tijd. Helaas zwartwit, maar je ziet dat er in elk geval twee en waarschijnlijk zelfs drie kleuren zijn gebruikt.” In het brugwachterhuisje dat bij het complex hoort zitten nog steeds blauwe keramische tegeltjes. Die kleur zou zomaar in de buurt kunnen komen van wat de architect ooit heeft bedacht.

Een andere aanwijzing dat de Grote Havenbrug blauwe kleuren op de leuningen had is gevonden aan de andere kant van de stad. De Havenbrug is gebouwd in de ‘Amsterdamse schoolstijl’ en dat geldt ook voor de Rijnzichtbrug. En daar is iets van de blauwe kleuren teruggevonden.

Het proefvlak dat nu op een stukje brugleuning is aangebracht, heeft nog niet de goede kleuren. Daarvan is Roscher overtuigd. De komende tijd gaat de zoektocht naar de juiste kleuren dus door. Daarvoor werkt Erfgoed Leiden nauw samen met de Leidse welstandscommissie. Als die zoektocht succesvol is afgerond, wordt de Grote Havenbrug in die kleuren geschilderd. Later volgen waarschijlijk ook andere bruggen in Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×