Rembrandtbrug krijgt omstreden verfbeurt

7

De Rembrandtbrug die het Kort Galgewater met de Weddesteeg verbindt, wordt deze week geschilderd. De witte brug zou eigenlijk een historische bruine kleur krijgen, maar na massaal protest uit de stad besloot de gemeente om voor een lichtere tint (taan) te kiezen uit de historische kleurenwaaier.

De kleur van de Rembrandtburg is gelijk aan die waarin de Morspoortbrug in 2015 werd geschilderd.

De nieuwe kleur van de Rembrandtbrug komt voort uit een onderzoek dat Erfgoed Leiden e.o. (ELO) heeft gedaan naar de kleuren die de bruggen in de historische binnenstad van oudsher hadden. Die oorspronkelijke kleurstelling wordt zoveel mogelijk teruggebracht.

Een ontwerptekening van de ‘lange houten brug‘ uit 1757.

De Rembrandtbrug is in 1983 aangelegd als replica van een brug uit het jaar 1757 die toen werd ontworpen door Jan van Waarendorp junior. Volgens het verfbestek uit die tijd was de brug toen Engels rood met zwart geschilderd. engels rood is een bruinrood pigment. De brug stond destijds ook bekend als ‘de roode brug’.

Delen

7 reacties

  1. Tja, de brug wordt niet geverfd… (verver doe je met je haar en met stof!) de brug wordt geschilderd en dat is een oppervlakte behandeling

  2. Peter van der Born op

    De kleur van de brug is niet gelijk de kleur van de Morspoortbrug ! Er zouden proefvakken worden aangebracht, dit is niet uitgevoerd, maar de Gemeente (Laudy) heeft gewoon deze kleur zonder verder overleg doorgedrukt.

  3. Marijke Berge

    Dankzij zo’n onderzoek heeft mijn hofje geen groene deuren meer maar iets tussen poepbruin-mosterd. Je hoort van geschiedenis te leren. Dus geen lelijke kleuren herhalen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline