(Foto's: Chris de Waard).

Rembrandtbrug krijgt omstreden verfbeurt

De Rembrandtbrug die het Kort Galgewater met de Weddesteeg verbindt, wordt deze week geschilderd. De witte brug zou eigenlijk een historische bruine kleur krijgen, maar na massaal protest uit de stad besloot de gemeente om voor een lichtere tint (taan) te kiezen uit de historische kleurenwaaier.

De kleur van de Rembrandtburg is gelijk aan die waarin de Morspoortbrug in 2015 werd geschilderd.

De nieuwe kleur van de Rembrandtbrug komt voort uit een onderzoek dat Erfgoed Leiden e.o. (ELO) heeft gedaan naar de kleuren die de bruggen in de historische binnenstad van oudsher hadden. Die oorspronkelijke kleurstelling wordt zoveel mogelijk teruggebracht.

Een ontwerptekening van de ‘lange houten brug‘ uit 1757.

De Rembrandtbrug is in 1983 aangelegd als replica van een brug uit het jaar 1757 die toen werd ontworpen door Jan van Waarendorp junior. Volgens het verfbestek uit die tijd was de brug toen Engels rood met zwart geschilderd. engels rood is een bruinrood pigment. De brug stond destijds ook bekend als ‘de roode brug’.

Leiden rembrandtbrug


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×