Romeins beeld van een marmeren uil uit de eerste eeuw na Christus. (Foto: PR).

Kinderboekenweek in Rijksmuseum van Oudheden

Het 60-jarig bestaan van de Kinderboekenweek wordt door het Rijksmuseum van Oudheden op zaterdag 4 oktober gevierd met een roofvogeldag en voorleessessies. Bovendien is er op zondag 5 oktober een tekenmiddag. Alle activiteiten passen bij de tentoonstelling ‘Gouden Middeleeuwen’, die nog tot en met 26 oktober te zien is. De activiteiten zijn gratis bij een bezoek aan het museum. Het thema van de Kinderboekenweek 2014 (1 t/m 12 oktober 2014) is dit jaar ‘Feest!’ Meer informatie is te vinden op de speciale Kinderboekenweek-pagina van het Rijksmuseum van Oudheden.

Het hele weekend is er een gratis route die bezoekers vliegensvlug langs twaalf roofvogels in de museumcollectie leidt, van valkenmummies uit het oude Egypte, de uil van Athena en de adelaar van Jupiter tot vogelbroches in de tentoonstelling ‘Gouden Middeleeuwen’. Op zaterdag 4 oktober, Werelddierendag, vertellen experts alles over roofvogels en uilen. Er zijn opgezette vogels te bewonderen en er valt er van alles te weten te komen over jagen met roofvogels en het vak van een valkenier, dat al bestond in de middeleeuwen. Ook zijn er echte uilenballen om zelf uit te pluizen.

Op zondag 5 oktober vertelt kinderboekenschrijver Gerard Sonnemans ridderverhalen en hij leest voor uit zijn boek ‘Een olifant voor de keizer’ (14-16 uur), een middeleeuws avontuur vol prachtige prenten over de kinderen Justus en Hilde. Zij wonen in een kasteel waar Keizer Karel de Grote op bezoek komt. In zijn gevolg is een gigantisch, duivels wezen. Justus en Hilde gaan op onderzoek uit en maken exotische vrienden. Conservator Annemarieke Willemsen leest voor uit haar Gouden Boekje over ‘Mo & Spits naar de middeleeuwen’ (13-16 uur). Daarnaast kunnen kinderen op zondag zelf een stripverhaal tekenen in de Mo & Spits-feesthoek (13-16 uur). 

Zaterdag en zondag is er voor alle kinderen een gratis exemplaar van het speurboekje ‘Mila en Zilver en de vloek van de smaragd’ om de Egyptische afdeling mee te verkennen. Het museum maakte dit boekje samen met kinderboekenschrijfster Jette Carolijn van den Berg. Het Rijksmuseum van Oudheden is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10 tot 17 uur. Vanwege de viering van Leidens Ontzet is het museum gesloten op vrijdag 3 oktober.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×