Vrijwilligers van COC Leiden deelden flyers uit op de markt. Wethouder Roos van Gelderen kwam een handje helpen. (Foto's: Chris de Waard).

Regenboogvlaggen wapperen in Leiden op Coming Outdag

Bij Molen de Valk, de Meelfabriek en station Leiden Centraal is zaterdag geen reuzenregenboogvlag te zien. Daar staat tegenover dat meer instellingen dan ooit een gewoon formaat regenboogvlag uithangen. Naast de gemeente, de politie, de brandweer en het LUMC doen dit jaar voor het eerst ook alle grote studentenverenigingen mee.

Audiofragment: Wethouder Van Gelderen en COC vrijwilliger Ivo van Spronsen over Coming Out-dag in Leiden.

Het COC Leiden is blij met de zichtbare steun van de studentenverenigingen: “Voor veel Leidse studenten is hun vereniging toch een tweede huis. Het is belangrijk dat studenten die lesbisch, homo, biseksueel of transgender (LHBT) zijn zich vrij kunnen voelen, ook op de sociëteit,” aldus Ivo van Spronsen namens COC Leiden.

Vrijdagochtend zullen vrijwilligers van COC Leiden op station Leiden Centraal flyeren om aandacht te vragen voor Coming Out Dag. Om 17.30 uur zal SP-wethouder Roos van Gelderen (Jeugd, Zorg en Welzijn) met de voorzitter van COC Leiden de regenboogvlag aan de bordeszijde van het stadhuis (Breestraat) hijsen. Ook is de wethouder zaterdag aanwezig op het Stadhuisplein waar COC Leiden een kraam heeft. In de kraam staan vrijwilligers klaar voor vragen of een praatje over seksuele diversiteit. Ook wordt de grote Coming Out Quiz gespeeld.

’s Avonds is er in De Kroon (het pand van COC Leiden aan de Langegracht 165) vanaf 22.00 uur een feest met als thema: ‘Show Your True Colours’.

Geen reuzenregenboogvlaggen dit jaar in Leiden. Alleen de Koornbeursbrug zou dit jaar getooid zijn in een reuzachtige regenboogvlag, maar het weer liet het ophangen niet toe. Molen de Valk, de NS en de meelfabriek willen de megavlaggen niet meer. Molen de Valk maakt nog een keer per jaar een uitzondering: op Koningsdag mag er en grote rood-wit-blauwe vlag rondom het molenmuseum worden gehangen. 

Op Coming Out Dag wordt er extra aandacht besteed aan seksuele diversiteit. Voor veel lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) is het ook in Nederland lastig om uit te komen voor hun seksuele voorkeur. In sommige kringen is homoseksualiteit nog altijd taboe en helaas komt homofoob geweld weer steeds vaker voor. Coming Out Dag is bedoeld om seksuele diversiteit zichtbaar en bespreekbaar te maken.

COC Nederland komt al sinds 1946 op voor de belangen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) en zet zich in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBT’s in Nederland en in het buitenland.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×