De oude munten werden gevonden op het terrein dat braak kwam te liggen door de sloop van de Van der Klauwtoren en omliggende gebouwen. (Archieffoto: Dennis Oudshoorn)

VVD wil Leidse bodemschatten veilig stellen

De VVD in Leiden maakt zich zorgen over de bodemschatten die verdwijnen uit de grond. Afgelopen lente zocht een Britse Leidenaar met een metaaldetector in de grond van het braakliggende terrein naast de Sterrewacht. Wekenlang kon hij ongestoord zijn gang zonder dat iemand hem vroeg wat hij er deed. De grond is van de Leidse Universiteit.

Toen hij verschillende 17e eeuwse munten vond, naar eigen zeggen een emmertje vol, vroeg hij aan Erfgoed Leiden (Regionaal Archief Leiden e.o.)  wat hij met de munten moest doen. Hij kreeg op deze vraag geen antwoord.

Uiteindelijk schonk hij de munten aan het Rijksmuseum van Oudheden (RMO). Of hij alle munten aan het RMO heeft geschonken is onduidelijk, maar hij wilde niet ontkennen dat hij enkele munten had verkocht, zo meldt het Leidsch Dagblad. 

De Leidse Adviescommissie Cultuurhistorie gaat zich buigen over de vraag van wie gevonden bodemschatten in de Leidse grond zijn: van de vinder, de eigenaar van de grond of de gemeenschap? De VVD verbaast zich erover dat dit nog niet helder is.

VVD-raadslid Margreet van Wijk-Meijer vraagt zich af of bodemschatten op dit moment wel goed beschermd zijn en vindt alleen een onderzoek van een adviescommissie onvoldoende. In de vergadering van de raadscommissie Werk en Financiën van dinsdag 4 november a.s. zal zij de wethouder Cultuur vragen om zo snel mogelijk aanvullende maatregelen te treffen om Leidse bodemvondsten te beschermen en voor Leiden te bewaren.

“Zo’n situatie als op de Witte Singel mag niet meer voorkomen,” zegt Van Wijk. “Bovendien maakt de VVD-fractie zich zorgen over de nog op stapel staande projecten in de binnenstad. Binnenkort gaan de Garenmarkt en Lammermarkt open voor het bouwen van ondergrondse parkeergarages. De mogelijke vondsten daar moeten naar gemeentelijke musea of in de depots belanden en niet in de handen van particulieren.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×