Vijf jaar cel geëist tegen Leidse woningovervaller

De officier van justitie heeft vandaag bij de rechtbank in Den Haag vijf jaar geëist tegen een 18-jarige man uit Leiden. Hij wordt ervan verdacht op 17 april van dit jaar een gewelddadige diefstal in een woning in Zoetermeer te hebben gepleegd, samen met een 17-jarige medeverdachte uit Voorhout.

Die tweede verdachte verscheen vandaag voor de kinderrechter en hoorde een jeugdgevangenisstraf van 16 maanden tegen zich eisen. Daarvan zijn 12 maanden en 6 dagen voorwaardelijk en krijgt hij een proeftijd van 2 jaar met als bijzondere voorwaarde begeleiding door Bureau Jeugdzorg en 6 maanden ITB (individuele trajectbegeleiding) Harde Kern (een intensief begeleidingstraject voor jongeren met een structureel delictgedrag) en de maximale werkstraf van 200 uur. Bij hem is de strafeis lager omdat het hier om een minderjarige verdachte gaat.

De gewelddadige beroving vond in de avond van 17 april plaats. De twee verdachten waren die avond naar de woning gegaan, volgens de officier van justitie met het plan de bewoner geld afhandig te maken door hem te bedreigen. Zij hadden namelijk een vuurwapen en een schroevendraaier bij zich. Het slachtoffer weigerde zijn portemonnee af te geven en er ontstond een gevecht. 

Het slachtoffer raakte ernstig gewond nadat hij met een pistool op zijn hoofd werd geslagen en met een schroevendraaier in zijn gezicht werd geraakt. De daders gingen er uiteindelijk met 100 euro vandoor. Het slachtoffer heeft blijvend letsel overgehouden aan het geweld dat tegen hem is gebruikt.

Een oplettende getuige hoorde hard gegil en zag twee jongens wegrennen. Hij wist de 18-jarige verdachte aan te houden en droeg deze later over aan de politie. Verder onderzoek leidde naar de 17-jarige jongen. Zo hadden de twee verdachten telefonisch contact met elkaar gehad.

In de woning van het slachtoffer werd ook een pet gevonden met daarop DNA van de 17-jarige verdachte. Daarnaast werden er twee sigaretten aangetroffen in de woning, op één daarvan werd DNA van de 18-jarige verdachte aangetroffen en op de andere DNA van de 17-jarige.

Volgens de 17-jarige jongen was er sprake van noodweer. Het slachtoffer zou boos zijn geworden op de twee verdachten waarna zij zich moesten verdedigen. De officier van justitie gelooft dat verhaal niet. 

Over twee weken volgt de uitspraak.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×