Joost Bleijie (rechts) houdt wel van een historisch feestje. Zo spreekt hij elk jaar op 3 oktober tijdens Leidens Ontzet in het Van der Werfpark. (Archieffoto: Chris de Waard).

Feest in Leiden: 750 jaar stadsrechten

Als het aan het CDA ligt, staat Leiden in 2016 in het teken van 750 jaar stadsrechten. “Alle reden voor een feestje,” vindt raadslid Joost Bleijie die het idee onlangs opperde in de Leidse gemeenteraad. Burgemeester Lenferink was het er niet helemaal mee eens. Volgens de burgervader is Leiden al veel ouder. Bleijie vindt die ‘historische fijnproeverij’ niet zo belangrijk. “In 1266 heeft Leiden stadsrechten gekregen. Dat jaartal staat ook in de canon van Leiden. Er waren ongetwijfeld eerder al stadsrechten, maar wat daar in staat weet niemand.”

Audiofragment: CDA-raadslid Joost Bleijie wil graag dat Leiden in 2016 in het teken staat van 750 jaar stadsrechten.

Als het aan Bleijie ligt grijpt de Sleutelstad deze kans om Leiden op de kaart te zetten met beide handen aan. Leiden heeft in de loop der eeuwen immers voldoende voortgebracht om trots op te zijn en mee naar buiten te treden: “De beste dj ter wereld, monumenten, wereldberoemde schilders, wetenschappers en de universiteit.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×