Op de Kaasmarkt is eind vorig jaar de eerste perscontainer voor plastic geplaatst. (Archieffoto: Chris de Waard).

GroenLinks en Partij voor de Dieren in actie tegen plastic

Leiden moet een plasticsoepvrije gemeente worden. Dat vindt Dick de Vos van de Partij voor de Dieren. Zijn partij wil verder dat zwerfafval intensiever wordt aangepakt. Samen met GroenLinks blaast de PvdD ook de discussie over ecoglazen nieuw leven in. De Vos: “We moeten echt af van al dat plastic en wat niet op straat komt, hoef je ook niet op te ruimen.” Ook onder water is het plastic een groot probleem, weet De Vos: “Ik sprak onlangs met de stichting ‘Onder Water in Leiden’ en de plastic bekertjes worden tot in de Kijfgracht teruggevonden.”

Audiofragment: Dick de Vos en Jos Olsthoorn over het opruimen en voorkomen van plastic in Leiden.

Ook GroenLinks drong er onlangs bij wethouder Laudy op aan meer werk te maken van het plasticprobleem in de stad. Zo vroeg raadslid Jos Olsthoorn om meer plasticcontainers. Er staan nu nog maar op 15 locaties in Leiden van dergelijke containers en dat is voor veel mensen dus (te) ver fietsen. Laudy beloofde een ‘versteviging’ van die 15 plekken. Daarmee bedoelt hij dat er perscontainers worden geplaatst waar vijf keer zoveel plastic in kan als in een gewone container. De eerste is al in bedrijf: op de Kaasmarkt. Of er ook op meer plekken van dergelijke containers komen, hangt onder meer af van de landelijke discussie over het al dan niet afschaffen van statiegeld op petflessen.

Of Leiden alsnog ecoglazen invoert, zal binnenkort blijken als de twee partijen hun voorstel indienen. Wethouder Paul Laudy: “Ik zit daar niet geharnast in, maar tot nu toe was er in de raad geen meerderheid voor.”

Leiden vollecontainer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×