Het Zeeheldenpark tussen de Zeeheldenbuurt en Industrieterrein De Waard moet veel meer dan nu een verbinding worden in plaats van een barrière. Ook wordt speeltuin 'Ons eiland' er waarschijnlijk naartoe verhuist. (Archieffoto: Chris de Waard).

Zeeheldenbuurt: Huurders Portaal onzeker over kosten nieuwbouw

De sloop- en nieuwbouwplannen die woningcorporatie Portaal in de Zeeheldenbuurt heeft, blijven de gemoederen in de wijk bezig houden. Vooral de zittende huurders vrezen dat de nieuwe woningen onbetaalbaar worden. Voorzitter Pieter Dool van de bewonerscommissie baalt er vooral van dat Portaal nog steeds geen duidelijkheid geeft over de servicekosten van de nieuw te bouwen woningen: “Zittende huurders nemen hun huidige huur mee, met een toeslag van zo’n 90 euro,” zegt Dool. “Maar daar komen wel de servicekosten nog bij. Ik snap niet waarom Portaal niet gewoon een lijstje maakt, zodat iedereen weet waar die aan toe is.” 

Audiofragment: Voorzitter Pieter Dool van de bewonerscommissie maakt zich vooral nog zorgen over de servicekosten van de Nieuwbouwwoningen.

Portaal gaat in totaal 98 woningen slopen in de Evertsenstraat, de Munnikenstraat, de Trompstraat, de Van Speykstraat en de Zijlsingel. Eerder was al besloten om een rijtje woningen te slopen in de Oosterstraat. Bewoners die dat willen kunnen grotendeels terugkeren in de wijk, of verhuizen naar de woningen die Portaal gaat bouwen aan de overkant van de Zijlsingel, op het Lakenplein.

Los van de plannen van Portaal, buigt de Leidse raad zich binnenkort ook over de wijkvisie die de bewoners het afgelopen jaar hebben opgesteld. Samen met een projectleider van de gemeente gaat de wijk de komende drie jaar uitvoering geven aan een serie maatregelen die in de buurt breed worden gedragen. Dat moet er toe leiden dat de wijk in de toekomst niet alleen levendiger wordt, maar ook groener en duurzamer.

Audiofragment: Wethouder Marleen Damen over de toekomst van de Zeeheldenbuurt.

Concreet zijn er 11 deelprojecten benoemd.  Daaronder zaken als het realiseren van wandelverbindingen door de buurt en langs het water,  de herinrichting van het Zeeheldenpark en de groenstrook langs de Bontekoestraat, een hofje in de Kortenaerstraat waar nu nog speeltuin Ons Eiland zit en ‘verkleuring’ van het bedrijventerrein. Dat laatste betekent dat er een mengeling komt van wonen, werken, recreatie en voorzieningen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×