Vorig jaar stond een T.rex replica een tijd lang in Leiden om de inzamelingsacties te ondersteunen. (Archieffoto: Chris de Waard).

Leiden doneert een miljoen aan Naturalis

De gemeente Leiden verkoopt een stuk grond aan het Naturalis Biodiversity Center. Naturalis heeft de grond nodig voor de uitbreiding van het museum en onderzoekscentrum. Ook geeft de gemeente Leiden het museum 1.000.000 euro. Daarvan is 450.000 euro voor de aanschaf van het skelet van de Tyrannosaurus rex. Die bijdrage wordt verrekend met de grondprijs die daarmee 5.000.000 euro bedraagt.

Het college van burgemeester en wethouders heeft dat besloten omdat Naturalis een belangrijke kwalitatieve impuls levert aan Leiden, de werkgelegenheid en de lokale economie. De T. rex trekt naar verwachting vele extra bezoekers uit binnen en buitenland. Wethouder Robert Strijk zegt daarover: “Dat is goed voor het museum en voor de rest van de stad. Horecaondernemers en winkeliers gaan hiervan profiteren en ook verwacht ik dat we hierdoor meer mensen aan een baan kunnen helpen.”

Het college van burgemeester en wethouders heeft eind oktober een brief van de directeur van Naturalis ontvangen met het verzoek bij te dragen aan de aankoop van T. rex. Inwoners uit het hele land maar vooral ook uit Leiden en de regio hebben via de crowd funding acties ‘Tientje voor T. rex’ en ‘Verbind uw naam aan T. rex’ in totaal circa 450.000 euro bijeengebracht. Het stadsbestuur noemt dat een geweldig resultaat dat laat zien hoe belangrijk de inwoners de T. rex vinden. daarom is besloten het bedrag te verdubbelen. De gemeenteraad moet er nog mee akkoord gaan.

Naturalis-directeur Edwin van Huis spreekt van een belangrijke mijlpaal in een jaar fondsenwerven voor de aankoop van T. rex: “De gemeente heeft grote betrokkenheid getoond sinds de opgraving van het skelet en de start van onze campagnes. Ontzettend veel Leidenaren en Leidse bedrijven steunen de T. rex inmiddels al. Het is prachtig dat de gemeente nu dit bedrag verdubbelt.”

Naturalis behoort tot de wereldtop wat betreft natuurhistorie en biodiversiteit. De gemeente werkt sinds 2010 samen met Naturalis om haar ambities en uitbreiding in de stad te faciliteren omdat het museum en het onderzoeksinstituut buitengewoon belangrijk zijn voor Leiden als Kennisstad.

Naturalis01.png

Impressie van de nieuwbouw van Naturalis die wordt ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten die in Leiden bijvoorbeeld ook het Rijnsburgerblok hebben ontworpen. Voor de buitenruimte (zie onder dit artikel) tekende Ginkel Groep / H+N+S.

Naturalis heeft het stuk grond nodig om het vernieuwingsplan mogelijk te maken. Het bouwplan bestaat uit nieuwbouw in combinatie met renovatie van het bestaande pand aan de Darwinweg 2. De totale investering bedraagt ongeveer € 70 miljoen. Het perceel grond aan de Mendelweg Zuid dat is verkocht wordt in gebruik genomen als parkeerterrein en voor een buitentuin. Naturalis heeft medio november een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning.

De uitbreiding is hard nodig. Naturalis breidt fors uit door de fusie met onderdelen van de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden en Wageningen University. De nieuwbouw betekent een uitbreiding van het museum op de bestaande locatie en voorziet verder in laboratoria, kantoren en horecagelegenheden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×