De herinrichting van de Breestraat is zo goed als klaar. De Korevaarstraat volgt ook snel. Daarna kunnen de bussen er weer door. Dat gebeurt vanaf 14 december. Op 28 november wordt de straat feestelijk heropend. De vernieuwe winkelstraat wordt de komende periode flink op de kaart gezet met de campagne Bree Mee. (Foto's: Chris de Waard).

Bussen half december terug in de Breestraat

Vanaf 14 december rijden er weer elke dag zo’n 735 bussen door de Breestraat. De Breestraat en Korevaarstraat zijn dan helemaal klaar. Er gaan wel nieuwe verkeersregels gelden. Zo mogen de bussen niet harder van 15 km/u rijden, gaat er een inhaalverbod gelden en wordt de straat verboden toegang voor gewoon autoverkeer. In het verleden konden automobilisten voor 11.00 uur en na 18.00 uur vanaf de Korevaarstraat door de Breestraat rijden. Dat mag straks niet meer.

2014-11-11 15.34.58.jpg

In het midden van de Breestraat komt een rij klinkers als middengeleider. Die dient om het inhalen te ontmoedigen.

Ook de bevoorrading van de winkels gaat veranderen. Laden en lossen mag voortaan alleen nog maar tussen 5.30 uur en 7.00 uur en tussen 9.00 uur en 11.00 uur. Zo rijdt er tijdens de spits geen bevoorradingsverkeer meer door De Bree.

Als de lantarens branden op de Breestraat 01102014 039.jpg

De vernieuwde Breestraat ‘by night’ is een plaatje (Foto: Hielco Kuipers).

De feestelijke heropening van de Breestraat is op vrijdag 28 november. Voor het zover is, gaat de aannemer nog een keer de hele straat door om allerlei losse punten op te lossen. Het gaat daarbij om straatwerk, het repareren van verzakte stoepranden en bijvoorbeeld de aansluiting van de blauwe stoepen op de panden. Die blauwe stoepen krijgen overigens ook een speciale behandeling. Het blijkt dat ze snel vies worden en daarom worden ze met behulp van nanotechnologie ge├»mpregneerd. Daardoor hecht vuil zich niet meer aan de stenen.

2014-11-11 15.35.26.jpg

Ook het straatmeubilair krijgt een behandeling via zo’n nanotechnologie. Een speciale coating moet ervoor zorgen dat bijvoorbeeld graffiti en stickers makkelijk kunnen worden verwijderd. Voor enkele nieuwe bankjes is dat al te laat. Binnen een dag na plaatsing werden ze al bespoten met graffiti.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×