Op de Hooglandse Kerkgracht is op de blokken van het Internationaal Fotofestival Leiden de tijdelijke expositie over kinderrechten in Leiden ingericht. (foto: PR).

Leiden week lang in teken van kinderrechten

Om het 25-jarige bestaan van het Kinderrechtenverdrag te vieren, staat Leiden 17 tot en met 21 november in het teken van kinderrechten. Met onder andere exposities, het Kinderrechten Filmfestival, de Kinderrechtenkunstroute en de UNICEF Kinderrechtentop staat komende week bol van activiteiten.

Kinderrechtenhuis

Kloppend hart van de week is het Kinderrechtenhuis in het voormalige Heilige Geest Weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht. Het meerendeel van de activiteiten van de Kinderrechtenweek vindt plaats in en rondom het huis.

De informatiebalie wordt tijdens de week bemand door derdejaars studenten Jeugdzorg aan het ROC Leiden. Zij hebben zich de afgelopen weken in kinderrechten verdiept.

UNICEF Kinderrechtentop

De Algemene Vergadering van de VN nam op 20 november 1989 een speciaal verdrag aan voor kinderen, namelijk het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Vijfentwintig jaar later organiseert UNICEF een Kinderrechtentop in de Hooglandse Kerk Leiden. Tijdens deze top staan kinderen en jongeren centraal. Zij gaan samen met wetenschappers, beleidsmakers en professionals aan de slag om het verdrag verder te verankeren in de maatschappij.

Kinderrechten Filmfestival

In het Kinderrechtenhuis wordt dit jaar voor de derde keer het Kinderrechten Filmfestival georganiseerd. Op 18, 19 en 20 november vormt dit festival een podium voor films en documentaires over kinderrechtenthema’s uit binnen- en buitenland. De films worden nabesproken, zo kom je in gesprek met filmmakers, acteurs of ervaringsdeskundigen. Entree kost 5 euro en online te reserveren.

Kinderrechtenkunstroute

Zo’n 900 Leidse scholieren hebben in samenwerking met beeldend kunstenaars de achttien belangrijkste kinderrechten uitgebeeld in de vorm van wereldbollen. De kunstwerken zijn tijdens de Lichtjesparade op 6 november onthuld en zijn vanaf 17 november tot en met 6 januari te bezichtigen op de Hooglandse Kerkgracht.

Het doel van het kunstproject is het laten samenwerken van kinderen met kunstenaars. Ook kregen de scholieren een gastles van UNICEF. Het resultaat zijn achttien witte en blauwe (de kleuren van UNICEF) wereldbollen die ’s nachts worden verlicht door ingebouwde LED-verlichting.

500 jaar Kinderrechten in Leiden

In Leiden wordt er al iets langer dan 25 jaar over kinderrechten nagedacht. Al in het keurboek uit 1509 met de regels en wetten van de stad namen kinderen een bijzondere plek in. Om dit te vieren heeft Erfgoed Leiden en Omstreken op de Hooglandse Kerkgracht een expositie over de Leidse kinderrechtengeschiedenis ingericht. De expositie is tot 21 november te bezichtigen.

Symposium in de Lakenhal

De Kinderrechtenweek wordt op 16 november afgetrapt met een symposium in de Museum de Lakenhal. Er woorden toespraken gehouden door onder anderen burgemeester Henri Lenferink en specialist kinderarbeid UNICEF Joost Kooijmans.

Andere activiteiten

Daarnaast zijn er nog vele andere activiteiten. In het Rijksmuseum Volkenkunde wordt maandag een expositie over 25 jaar kinderrechten geopend. In de Leidse Schouwburg is er dinsdag de dansvoorstelling Like 4 Real. De Universiteit Leiden organiseert het zogenoemde Children’s Rights Moot Court, een internationale pleitwedstrijd waar vijftien teams uit negen verschillende landen aan meedoen. Donderdag zouden jongeren in de Stadsgehoorzaal naar de UNICEF Studentparty met het thema ‘When I Grow Up…’ kunnen, het evenement is echter afgelast door een gebrek aan interesse.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×