Met het verwijderen van een zware natuurstenen tegel geven Karina Wolkers en wethouder Laudy gisteren het startsein voor het verplaatsen van het kunstwerk van Jan Wolkers van het Stationsplein naar LUMC-zijde van station Leiden Centraal. De tegel komt op de nieuwe plek niet meer terug, omdat het kunstwerk rechtstreeks in het plein geplaatst wordt. (Foto: Buro JP).

Beeld 'Ode aan Rembrandt' verhuist naar achterzijde station

Het beeld ‘Ode aan Rembrandt’ van Jan Wolkers wordt over een week of drie verplaatst naar de achterkant van station Leiden Centraal. Een beetje terug richting Oegstgeest, de geboorteplaats van Wolkers. Aan de LUMC-zijde is de inrichting van het plein nu klaar en kan ook het beeld dat Jan Wolkers maakte ter ere van de Leidse schilder een definitieve plek krijgen. Naar nu blijkt was de plek waar het gevaarte sinds oktober 2005 staat een tijdelijke.

Jan’s weduwe Karina Wolkers is blij dat het beeld binnenkort op z’n definitieve plek geplaatst wordt: “Jan ontwierp het Rembrandtmonument voor het plein aan de kant van het LUMC. Daar komt het beter tot zijn recht en kijkt het uit richting de zee.” Wolkers bewonderde Rembrandt, die net als hij leerde tekenen en schilderen in Leiden. Hij maakte het kunstwerk destijds in opdracht van de gemeente Leiden die er 150.000 euro voor neertelde. Het werd geplaatst op 26 oktober 2005, de 80e verjaardag van de kunstenaar. Wolkers overleed ruim een jaar op 81-jarige leeftijd.

Het beeld ‘Ode aan Rembrandt ‘bestaat uit een driekantige, roestvrijstalen zuil is ruim zes meter hoog. In het bovenste deel zitten gekleurde brokjes glas, die verwijzen naar de kleuren op Rembrandts palet. In het deel eronder zitten stukjes lichtgroen glas, die het water van de Oude Rijn symboliseren. Als het abstracte beeld ’s avonds van binnenuit wordt verlicht, kleurt het glas dieper. 

Advertentie

Leiden odeaanrembrandt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×