Afgelopen juni gaf de Marokkaanse ambassadeur in Nederland het officiële startsein voor de nieuwbouw van de Al Hijramoskee. Op de achtergrond Molen d'Heesterboom. (Archieffoto: Chris de Waard).

Gemeente blundert met aantal parkeerplaatsen bij nieuwe moskee

Bij de moskee aan de Ter Haarkade – waarvan de bouw inmiddels is gestart – is de gemeente de tel kwijt als het gaat om het aantal parkeerplaatsen dat het nieuwe islamitische gebedshuis krijgt. Onder de moskee komt een parkeergarage met 45 plekken. Op het plein voor de moskee wil de gemeente er nog eens 57 aanleggen. Helaas, er was geen rekening gehouden met een groenstrook waarop niet geparkeerd mag worden. Dat scheelt 14 plekken. In totaal komen er nu 88 parkeerplaatsen bij de moskee.

Volgens wethouder Laudy veroorzaakt de fout geen grote problemen. In de plannen is rekening gehouden met 78 parkeerplaatsen. Daarop is ook de omgevingsvergunning gebaseerd. Aanstaande vrijdag dient de rechtzaak die omwonenden tegen die vergunning hebben aangespannen. De gemeente hoopt met meer plekken dan in de vergunning zijn opgenomen sterker te staan in die procedure. Laudy wil overigens alsnog het totale aantal van 57 parkeerplekken realiseren. De groenstrook wordt daarom wegbestemd, zodat er daar toch kan worden geparkeerd. In totaal komen er dan 102 parkeerplaatsen.

Een ander punt dat omwonenden aanvechten is de hoogte van het nieuwe moskeegebouw. Daardoor komt de windvang van molen d’Heesterboom in het geding. Om dat te voorkomen is er een molenbiotoop, waarin regels staan die de molen moet beschermen tegen omliggende bebouwing. Er kan echter door de provincie een ontheffing worden verleend op die molenbiotoop. Dat is in dit geval gebeurd.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×