Prinses Beatrix, directeur Unicef Jan Bouke Wijbrandi en Koningin van de Jeugd Linda Gebel bewonderen wereldbollen van licht. (Foto: J.P. Kranenburg)

Hoog bezoek bij Kinderrechtentop

Unicef, Prinses Beatrix, beleidsmakers en een aantal kinderen kwamen vandaag allemaal bij elkaar om het 25-jarig bestaan van het VN-Kinderrechtenverdrag te vieren. Het festijn vond plaats in de Hooglandse Kerk. ”Leiden is een logische plek om de Kinderrechtentop te houden”, volgens loco-burgemeester Frank de Wit. “Er zit namelijk op de Hooglandse Kerkgracht een kinderrechtenhuis en ook de universiteit besteedt veel aandacht aan rechten voor kinderen”.  

Koningin van de Jeugd
Jan Bouke Wijbrandi, directeur van Unicef, heette aan het begin van de ochtend iedereen van harte welkom. Inclusief Prinses Beatrix die rond half 11 binnenkwam samen met Koningin van de Jeugd Linda Gebel. Een aantal aanwezigen hielden speeches, onder andere de staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij hield een ernstige speech waarin hij aan het licht bracht dat er in Nederland één op de dertig kinderen wordt mishandeld. Cabaretier Soundos El Ahmandi maakte de zaal aan het lachen door te vertellen dat ze vroeger straf kreeg voor haar grappen en daar nu juist haar geld mee verdiend.

Audiofragment: Eline van den Hout was aanwezig bij de Kinderrechtentop en interviewde daar Jan Bouke Wijbrandi en Linda Gebel.

Kinderrechtenlied
Volgens Wijbrandi gaat het goed met kinderen in Nederland: “In Nederland wonen de gelukkigste kinderen ter wereld!” Toch vindt hij dat er het een en ander verbeterd kan worden. Ook de kinderen van De Springplank en de Pacelli School maakten dit duidelijk met hun Kinderrechtenlied. Ze zongen en rapten er vrolijk op los. Na afloop van hun optreden waren ze door hun enthousiasme moeilijk van het podium te krijgen.

Wereldbollen van licht
Na alle speeches werd het publiek ingedeeld in groepen om workshops te volgen. Er was gelegenheid om te schilderen, foto’s te maken en een kinderrechtentoets te doen. Prinses Beatrix bewonderde aan het eind van de ochtend enkele wereldbollen van licht die de kinderen hadden gemaakt.

Foto’s gemaakt door J.P. Kranenburg

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×