(Foto: Toon van der Poel)

Vogelgriepuitbraak in Zoeterwoude: vandaag ook tweede bedrijf geruimd

In Zoeterwoude is bij een legpluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met in totaal rond 28.000 dieren. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken zondag gemeld. Zojuist werd bekend dat er vandaag een tweede bedrijf met 50.000 dieren preventief wordt geruimd.

Rond het bedrijf met rond 28.000 legkippen wordt een tien kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen vier andere pluimveebedrijven, die ook zijn onderzocht op vogelgriep. Het gaat bij de nieuwste besmettingen om de hoogpathogene H5N8 variant (de meest besmettelijke vorm).

Binnen de 1 kilometer zone rond het getroffen bedrijf ligt nog een pluimveebedrijf. Nu vastgesteld is dat het om H5N8 gaat, wordt dit bedrijf vandaag preventief geruimd. Het gaat hierbij om een bedrijf met ongeveer 50.000 dieren. 

Het besmette bedrijf werd zondag vanaf 13.00 uur geruimd op basis van Europese regels. De ruiming werd uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Van de andere 3 bedrijven in de 10 kilometer zone is op 2 bedrijven geen pluimvee aanwezig. Het laatste bedrijf wordt op dit moment onderzocht.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×