De nieuwe Lakenhal krijgt een binnenhof. Via het glazen dak is er inval van daglicht op de 'Achterplaets'. (Foto: PR).

Nieuwbouw Lakenhal: Eigentijds en eigenzinnig of lelijke trekzak aan Jammermarkt

Kunst maakt emoties los. Dat hoort zo. Maar sinds enkele dagen maken de nieuwbouwplannen van de Lakenhal meer emoties los dat de collectie van het Leidse museum. Afgelopen donderdag werden de plannen gepresenteerd en vrijdag kwamen de eerste plaatjes naar buiten. Vooral de uitbreiding aan de Lammermarkt zorgt voor veel discussie.

Audiofragment: PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla wil een referendum over het ontwerp. GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe vindt dat bespottelijk.

Directeur Meta Knol van de Lakenhal vindt het definitief ontwerp prachtig: “Hiermee kunnen we de toekomst in. Het ontwerp verbindt heden en verleden op intelligente wijze, met een eigentijds en eigenzinnig resultaat dat uitstekend bij het museum past.” Helemaal alleen staat ze daar niet in. Ook de Leidse architect Piet van Veen is enthousiast over het ontwerp: “Goed idee, ik zeg ja!” Ook de Leidse NRC-journalist Gijsbert van Es, verbonden aan Stadslab, is positief. “Mooi idee, mooi uitgewerkt,” zo noemt hij de verwijzing naar het industriële verleden van de stad: “En de Lakenhal is hét museum van die stad.”

jammermarkt.jpg

De Lakenhal wordt de komende jaren niet alleen gerenoveerd, maar ook uitgebreid. Aan de Lammermarkt komt een nieuwe gevel voor het museum. (Foto: Chris de Waard).

Tegenstanders zijn echter vooralsnog in de meerderheid. Afschuwelijk, wát een lelijk ding, lager graag, is dit een moskee en het lijkt wel een trekharmonica. Het is slechts een kleine greep uit de reacties op het ontwerp van de nieuwe gevel aan de Lammermarkt van de uitbreiding van het museum. 

Niet alleen inwoners van Leiden spreken zich uit over het ontwerp. Ook de politiek laat zich niet onbetuigd. “Extreem lelijk! Hier moet echt een nieuw ontwerp voor komen,” zegt PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla die oproept tot een referendum bij de Provincale Statenverkiezingen in maart. De Lammermarkt is door de PvdA Leiden voorlopig omgedoopt tot Jammermarkt. “Ik vind niet dat we hier al die miljoenen Leids belastinggeld in moeten steken. Toen ik het zag, viel ik echt van mijn stoel. Liever een half jaar vertraging dan 100 jaar spijt!”

CDA-raadslid Joost Bleijie, tevens stadshistoricus, ziet in het ontwerp wel oud-hollandse historie, traditie, trapgeveltjes en een vleugje Rembrandt. Wie denkt dat dit positief bedoeld is, vergist zich: “Kom op hé, wie bedenkt dit,” zo voegt Bleijie toe: “Dit lijkt meer op een uitvaartcentrum dan op een museum waarin de Leidse historie een plek heeft.” Hij pleit voor een passende bijnaam. Naar goed Rotterdams gebruik. Dat is immers de stad waar architecten-trio Happel Cornelisse Verhoeven dat het ontwerp maakte vandaan komt: “De Leidse Trekzak,” zo geeft hij een eerste voorzet.

GroenLinks raadslid Walter van Peijpe kijkt met een iets ander oog naar de nieuwbouwplannen. Hij heeft architectuur gestudeerd en noemt het een goed ontwerp. Of het in de omgeving past vindt hij een discussie die in elk geval de Leidse politici niet zouden moeten voeren: “Dan ga je het hebben over of het mooi of lelijk is.”

Audiofragment: Cultuurwethouder Strijk is blij dat goede architecten een goedoverdacht ontwerp hebben gemaakt.

Robert Strijk, sinds enkele maanden cultuurwethouder, geeft toe dat ook hij moest wennen toen hij het ontwerp de eerste keer zag: “Maar als je dan de motivatie hoort van de architecten, dan helpt dat. Als je mij zou laten ontwerpen dan ziet alles er hetzelfde uit. Da’s niet mijn vak. Gelukkig hebben we daar mensen voor die dat wel heel goed kunnen.”

Of het inderdaad tot een mooi-lelijk referendum komt bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten die in maart 2015 worden gehouden is nog niet duidelijk. Leiden heeft een referendumverordening waarin staat wat er nodig is om een referendum te organiseren. 

Advertentie

Leiden jammermarkt


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×