Op zondag 14 december wordt de 'Leidse Elfstedentocht' voor de vijfde keer verreden in de ijshal aan de Vondellaan. (Foto: PR).

De 1000 rondjes van Leiden: Elfstedentocht aan de Vondellaan

Op zondag 14 december klinkt al om 6.30 uur het startschot voor de vijfde editie van ‘De 1000 Rondjes van Leiden’. Naast de bikkels die álle rondjes gaan schaatsen zijn er ook deelnemers die 250, 500 of 750 rondjes gaan rijden. Voor de snelste deelnemer van de 1000 rondjes staat eeuwige roem en een fraaie beker klaar. De 1000 rondjes samen zijn ongeveer 200 kilometer. Net zo lang als de Elfstedentocht.

Audiofragment: Wim van Vliet is een van de initiatiefnemers van de 1000 van Leiden en vertelt over de ‘barre tocht’.

Estafetteteams van maximaal vijf rijders (m/v) kunnen ook 1000 rondjes samen (of na elkaar) afleggen. Het snelste team verdient de ‘Goede Doelen Gouden Schaats’. Het individuele record staat op 6 uur en 9 minuten, gereden door Jos Dohle in 2011; het snelste team TEAM M2 had 6 minuten langer nodig voor de 200 rondes. De te kloppen kampioen van 2012 en 2013 Jan Pieter Tensen uit Rijnsburg is ook weer van de partij.

Initiatiefnemer Wim van Vliet – die zelf de 1000 rondjes in alle edities schaatste – heeft nog een leuk weetje: “Duizend rondjes is 8000 maal ‘pootje over’. Door de vele bochten is het zwaarder dan een Elfstedentocht onder normale weersomstandigheden en Bert Breed ging in 2012 zelfs verder dan 1000 ronden en kwam tot het absolute record van 1150.”

De opbrengst van de 1000 rondjes van Leiden gaat naar een goed doel. Dat is in dit lustrumjaar het Willem-Alexander Kinderfonds van het LUMC. Dat fonds ondersteunt projecten die de kwaliteit van leven van chronisch zieke kinderen verbetert. In de afgelopen vier jaar is er al 27.000 euro bij elkaar gereden.

Voor de stramme spieren staat een massageteam klaar. Iedereen kan tegen een kleine vergoeding voor het goede doel een stoelmassage krijgen. Met een prijsvraag kunnen deelnemers en bezoekers hun kennis van de schaatssport testen. De winnaar kan rekenen op een mooie prijs. Vanaf 10.30 uur kan het publiek schaatsen op de binnenbaan of meedoen aan een clinic curling. Een dweilorkest en koek-en-zopie ontbreken natuurlijk niet.

Ook iedereen die niet zelf schaatst of een rol als vrijwilliger heeft, wordt van harte uitgenodigd om naar de ijshal aan de Vondellaan te komen en de schaatsers aan te moedigen.

Inschrijven kan nog via www.schaatshalleiden.nl. Op de site is ook alle info over het evenement te vinden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×