Overal in het centrum verdwijnen de ondergrondse vuilcontainers in rap tempo in de bodem. Voor de zomer moet het werk in het centrum klaar zijn, zodat de meeuwen tevergeefs op zoek gaan naar vuilniszakken op straat. (Foto: Chris de Waard).

Leiden gaat in rap tempo ondergronds

De ene na de andere ondergrondse vuilcontainer verdwijnt momenteel in de Leidse bodem. Overal in het centrum zie je ze staan. Enorme betonnen bakken die de buitenwand vormen voor de nieuwe containers die voor het komende meeuwenbroedseizoen de losse vuilniszakken in het centrum vervangen moeten hebben. In de afgelopen weken zijn de wijken Transvaal, Haagweg-Noord, Stationsgebied, Vreewijk, Tuinstadwijk, Burgemeesters- en Professorenwijk voor het overgrote deel van ondergrondse containers voorzien.

Audiofragment: Wethouder Laudy over de voortgang bij het plaatsen van de ondergrondse containers in het centrum.

Volgens wethouder Laudy (openbare ruimte) gaat het plaatsen van de containers voorspoedig: “Samen met bewoners bekijken we steeds wat in een bepaalde straat de meest logische plek is voor de containers. Als dat kan, in de grond zitten immers ook allerlei kabels en leidingen, komen ze op de plek die de bewoners kiezen. Zij weten immers als geen ander wat de beste plek is.” Het is de bedoeling dat nog voor de kerst de buitenste ring van het centrum is voorzien van ondergrondse containers. Er zijn er dan in totaal 151 geplaatst. Dat is een kwart van alle te plaatsen containers.

In het 1e kwartaal van 2015 komen de resterende 85 ondergrondse containers in het oudste deel van de binnenstad. Aansluitend worden de bovengrondse wijkcontainers in de Zeeheldenbuurt, de Merenwijk en Slaagwijk vervangen. 

 

Naast ondergrondse vuilcontainers krijgt Leiden ook ondergrondse prullenbakken. Door prullenbakken te gebruiken met een grote ondergrondse opslag blijven bijvoorbeeld de parken veel schoner. Ook is het dan niet meer nodig om op drukke momenten in de zomer grote rode plastic containers naast de prullenbakken te plaatsen.

In een later stadium worden ook de grote ‘inzameleilanden’ met grote containers voor glas, papier en textiel vervangen door ondergrondse exemplaren. Op www.leiden.nl/ondergronds komt binnenkort de planning voor de komende maanden te staan.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×