Tal van maatregelen moeten voorkomen dat de vogelgriep zich verspreid. Vooralsnog gaan deskundigen er vanuit dat de uitbreken in Nederland los staan van elkaar. (Foto: Toon van de Poel).

Vogelgriep: Kinderboerderij Merenwijk nog tot half december dicht

De Kinderboerderij in de Merenwijk blijft nog tot en met zondag 14 december gesloten in verband met de maatregelen rond de vogelgriep. Sinds op 30 november vogelgriep werd vastgesteld op een pluimveebedrijf in Zoeterwoude, gelden er voor kinderboerderijen binnen een straal van 10 kilometer extra maatregelen om open te blijven. Bijvoorbeeld een afschermplicht, het nemen van hygiëne- en desinfectiemaatregelen en het treffen van een strenge bezoekersregeling voor vogelverblijfplaatsen.

De kinderboerderij Merenwijk heeft er omwille van de uitvoerbaarheid van deze maatregelen én de gezondheid van medewerkers, bezoekers en dieren voor gekozen voorlopig gesloten te blijven tot en met 14 december. Dat betekent dat de vogels opgehokt blijven.

De beheerder richt met zijn team de huisvesting van de dieren zo comfortabel mogelijk in. Het terrein blijft verder gesloten voor ieder een die niet zelf betrokken is bij de dierverzorging. Volgens de gemeente is de tijdelijke sluiting essentieel, omdat het gewoon nodig is om zowel dieren als mensen geen enkel risico te laten lopen.

Ophokken
Om de vogelgriep tegen te gaan geldt voor commercieel gehouden pluimvee en gevogelte in heel Nederland een ophokplicht. Voor dieren die als hobby gehouden worden, geldt de ophokplicht binnen de 10 kilometerzone rond het pluimveebedrijf in Zoeterwoude waar vorige week vogelgriep werd vastgesteld. Daarbuiten krijgen houdens van hobbydieren het advies om de vogels binnen te houden.

Vervoersverbod
In het 10 kilometergebied geldt ook een vervoersverbod. Niet alleen van pluimvee, maar ook van strooisel van hobbykippen. Dat mag daarom de komende tijd ook niet bij het huishoudelijk afval worden aangeboden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×