Aan de Langebrug start studentenhuisvester DUWO in januari met de realisatie van 216 studentenwoningen. De monumentale gevel op bovenstaande foto zou eigenlijk behouden blijven, maar bleek in zo'n slechte staat te verkeren dat hij niet meer gered kon worden. Bij de nieuwbouw wordt de gevel herbouwd. (Archieffoto: Chris de Waard).

Bouw studentenwoningen Langebrug start volgende maand

Studentenhuisvester DUWO kan begin volgend jaar aan de slag met de nieuwbouw aan de Langebrug. Afgelopen week werd de overeenkomst gesloten met de aannemer. In januari gaat de schop in de grond. Op de voormalige locatie van de Sociale Dienst en de brandweerkazerne komen 216 studentenwoningen.

Het nieuwbouwplan voor de studentenwoningen aan de Langebrug werd vorig jaar zomer al goedgekeurd. De start van de bouw werd echter uitgesteld, onder meer in verband met archeologische vondsten die op het terrein werden gedaan. Ook stapten omwonenden naar de rechter en later naar de Raad van State.

Langebrug-nieuwbouw.jpg

Een impressie van de nieuwbouw die vanaf januari aan de Langebrug verrijst. De (brand)slangen(droog)toren blijft staan en krijgt een nieuwe functie. Welke is nog niet bekend. (Afbeelding: PR).

Aan de Langebrug worden 216 studentenkamers gebouwd, verdeeld over vier gebouwen en in groepen van drie tot vijf met een gezamenlijke keuken. In totaal zijn er zestig groepen. De kamers hebben een oppervlakte tussen 15 en 17 m2. Het ontwerp is van Dick van Gameren architecten. De aannemer is Van Rhijn Bouw uit Katwijk. In een van de gebouwen wordt het gevelbeeld van de oude Petruskerk teruggebracht, gemaakt uit nieuwe materialen. De St. Petruskerk stond vroeger op de plaats van de gesloopte brandweerkazerne, maar brandde in 1933 af. De studentenwoningen moeten eind 2016 gereed zijn.

Eerder renoveerde DUWO aan de Langebrug al het rijksmonument op de hoek met de Steenschuur. Daarin kwamen 35 studentenstudio’s.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×